Expert economic: Suspendarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale, legată de evenimentele din 6 septembrie; Scumpirile trebuie să fie anulate

Expert economic: Suspendarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale, legată de evenimentele din 6 septembrie; Scumpirile trebuie să fie anulate
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 05.09.2015 07:23
Decizia anunţată de ANRE privind suspendarea scumpirilor la energia electrică şi gaz este legată de evenimentele care se vor petrece pe 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. O spune expertul de la Institutul de Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Decizia anunţată de ANRE este legată de evenimentele care se vor petrece pe 6 septembrie. Pentru că propunerea de efectuare a unui audit, numai că sub altă formă, nu cea anunţată de ANRE, a fost înaintată încă în martie, în cadrul primelor dezbateri organizate de ANRE”, a precizat analistul.  

În acest context, Sergiu Tofilat a menţionat că decizia luată de către Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu trebuie să fie suspendată, dar anulată.

„Decizia de suspendare nu are niciun temei juridic pentru că tarifele trebuie anulate. ANRE vine cu recomandarea către operatori ca aceştia să angajeze companii de audit pentru a verifica corectitudinea cheltuielilor, deci, nu e vorba de auditul complex al activităţii operatorilor. Şi aceasta, încă o dată, denotă lipsa de competenţă a agenţiei, pentru că ea nu are încredere că acele calcule făcute de agenţie corespund cu realitatea”, a specificat acesta.

Referindu-se la auditul propus de ANRE, Tofilat a afirmat că această formulă nu are nicio valoare şi are un caracter pur formal.

„Dacă vorbim de formatul propus de ANRE, să fie efectuat auditul corectitudinii efectuării calculelor, el nu are absolut nicio valoare. Noi am solicitat, în repetate rânduri, auditul operatorilor, al activităţii operatorilor, aici mă refer la devizele de cheltuieli, la evidenţa contabilă, pe cât de transparente au fost cheltuielile operatorilor, dacă nu au fost mărite devizele etc. Formatul propus de ANRE nu are nimic în comun cu acest lucru şi de aceea el poartă un caracter pur formal pentru ca, ulterior, ANRE să poată vehicula că „iată, noi am efectuat audit, voi aţi solicitat” şi subiectul să fie închis”, a adăugat reprezentantul Institutul de Politici şi Reforme Europene.

Mai mult, expertul de la Institutul de Politici şi Reforme Europene a subliniat că va lansa o notă analitică care explică clar de ce hotărârile Consiliului de Administraţiei trebuie să fie anulate.

Amintim că, pe 3 septembrie curent, noile tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale au fost suspendate pentru 60 de zile. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). De la mijlocul lunii iulie, consumatorii finali achită un tarif mai mare pentru gaz cu 15,4 la sută, iar pentru energia electrică - cu circa 40 la sută.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP