„Consiliul a recomandat operatorilor reţelelor de energie electrică şi gaze naturale să organizeze, în termenul respectiv, un audit, cu selectarea unor companii de profil cu renume mondial, în cadrul căruia să fie verificate cuantumul noilor tarife calculate de operatori şi corectitudinea efectuării acestor calcule”, se arată într-un comunicat al ANRE.

La aprobarea deciziei sale, Consiliul de Administraţie al ANRE a luat în considerare demersul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, recomandarea Consiliului Suprem de Securitate.

Asta deşi anterior, vicedirectorul Comunităţii Energetice Europene a avertizat că, dacă ANRE se va supune presiunilor politice şi îşi va revoca deciziile la recomandarea instituţiilor statului, va fi pornită o cauză împotriva ţării noastre, astfel fiind în pericol calitatea de membru, dar şi relaţia cu UE.

După încheierea auditului extern, ANRE susţine că va examina evaluările prezentate, după care, în funcţie de rezultatele acestora, va reveni la hotărârile sale din 18 iulie privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale.

Precizăm că, de la mijlocul lunii iulie, consumatorii finali achită un tarif mai mare pentru gaz cu 15,4 la sută, iar pentru energia electrică - cu circa 40 la sută.