„Demisia noastră este un răspuns impus de unii polticieni care ne-au presat să demisionăm pentru că nu ar fi găsit motivele legale pentru a ne demite în Parlament. De aceea au ales această metodă murdară. Timpul va arăta cine stă în spatele acestor atacuri. Pentru asta mai trebuie puţină răbdare să aşteptăm investigaţiile Kroll care vor arăta cine a făcut frauda la Banca de Economii şi cum au fost ascunse urmele”, a declarat Drăguţanu.

„A venit momentul când politicienii trebuie să răspundă pentru acţiunile lor. Pentru modul în care încearcă să destabilizeze activitatea de la BNM. Faza a doua de investigaţiei la BEM nu este dorită de ei, ştiu că nu o pot opri, dar încearcă să îngreuneze faza a doua prin îngreunarea negocierilor”, a adăugat Dorin Drăguţanu.

Acesta l-a atacat dur pe premierul Valeriu Streleţ pentru faptul că a declarat că reprezentanţii Kroll cer prea mult pentru a investiga în continuare furtul de la Banca de Economii, dar şi pe preşedintele Parlamentului, Andrian Candu pentru că a publicat primul raport. „Cum poţi acuza că sunt scumpi când negocierile nici nu s-au finalizat? Compania are politica sa de preţuri. Kroll nu s-a retras, dar va veni cu propuneri constructive pentru a continua investigaţiile. E uşor să acuzi acum BNM când ai surse mediatice, să eviţi să spui cum ai pus presiune pe BNM ca să nu se bage la BEM. Atunci când a fost publicat raportul am fost în situaţie jenantă în faţa celor de la Kroll”, a spus Drăguţanu.

„Ei speră că prin demisia guvernatorului să aibă un ţap ispăşitor, iar ei să rămână cu banii şi cu libertatea. Cu mâna pe inimă sunt liniştit. Ştiu că această evaluare va avea loc şi se va vedea care a fost implicarea politicului în toată problema aceasta. Azi am prezentat preşedintelui Parlamentului demisia mea, împreună cu viceguvernatorul Marin Moloşag. Odată cu demisia noastră, paravanul sub forma acuzaţiilor de demisie de la BNM a căzut. Să vedem ce vor face în continuare”, a adăugat Dorin Drăguţanu.

Totuşi, conform legii, Dorin Drăguţanu rămâne la BNM încă trei luni, timp în care va asigura interimatul funcţiei. Totodată, demisia sa trebuie să fie acceptată de Parlament..

Dorin Drăguţanu a fost numit guvernator al BNM pe 6 noiembrie 2009, fiind înaintat de PL. El l-a înlocuit pe Leonid Talmaci, care s-a aflat la cârma BNM timp de 18 ani.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.