Experţii afirmă că ţara noastră ar putea intra în incapacitate de plată până în 2020, dacă statul nu va întreprinde măsuri urgente pentru stabilizarea datoriei publice, care riscă să crească semnificativ după ce Guvernul a acordat garanţii de stat de aproape 15 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit „Expert-Grup”, această garanţie acordată în două rânduri de către guvernele Leancă şi Gaburici va pune presiuni pe bugetul public de stat chiar în acest an. 

„Dacă garanţia va fi activată în septembrie, doar în anul acesta trebuie să fie găsite vreo 570 de milioane de lei în plus pentru a fi direcţionate către deservirea acestei garanţii. Activarea garanţiei duce la creşterea destul de bruscă a datoriei publice prin componenta datoriei interne. Dacă în prezent datoria publică este de în jur de 30 la sută până la activare, atunci activarea garanţiei va duce la creşterea în 2015-2016 până la 43-44% din PIB”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Iurie Morcotîlo, cercetător economic.

Autorii studiului afirmă că dacă acest ritm se va menţine, datoria publică a ţării riscă să depăşească către anul 2020 pragul critic de 62 la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că Moldova va intra în grupul statelor cu risc de insolvabilitate. Situaţia va fi dramatică în cazul în care Banca Naţională nu va putea recupera creditele acordate celor trei bănci cu probleme. 

„Există probabilitatea că din volumul total de credite acordate băncilor noi n-o să putem recupera suma integrală. În total o să coste această tranzacţie 13 mld plus suma care nu va fi posibil de recuperat. Dacă nu va fi posibil de recuperat niciun leu, atunci suma se va dubla. Situaţia din sectorul bancar a lăsat o amprentă destul de proastă asupra evoluţiei economiei Republicii Moldova şi direct asupra bugetului public naţional”, a precizat, la rândul său, directorul de program „Sectorul public: economie, finanţe, management”, Dumitru Budianschi.

Totodată, experţii atenţionează că până la sfârşitul anului ne aşteaptă un nou val de depreciere a leului, care va fi generat de scăderea cu peste 20 la sută a transferurilor băneşti de peste hotare. 

„Această scădere a remiterilor are impact asupra cursului şi anticipăm în anul 2015 o depreciere, o mărire a cursului de dolar de peste 33%. Această majorare masivă a cursului va determina o creştere a inflaţiei. Către sfârşitul anului, inflaţia anuală ar putea ajunge la 10%”, susţine directorul de program „Sectorul monetar şi modelare economică”, Alexandru Fală.

În consecinţă, vom asista la scăderea consumului şi, respectiv, la scăderea cu peste 20 la sută a importurilor în acest an. Iar asta înseamnă că în buget nu vor ajunge peste un miliard şi jumătate de lei. „Aceste neîncasări vor fi generate în special de impozitele care sunt legate cu activitatea de import. Din cauza reducerii importurilor noi o să avem şi o reducere a încasărilor la buget”, a adăugat Alexandru Fală.

Contactaţi de Jurnal TV, reprezentanţii Băncii Naţionale au declarat că vor comenta studiul „Expert-Grup” după ce îl vor analiza minuţios.

Amintim că sistemul bancar din Moldova a fost puternic afectat după ce din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost scoase peste 13 miliarde de lei prin intermediul creditelor neperformante.