Declaraţiile aparţin vicedirectorului Secretariatului Comunităţii Energetice Europene, Dirk Buschle. Oficialul european a menţionat că modul în care a fost demis fostul director al ANRE, Victor Parlicov, dar şi recomandarea recentă a Consiliului Suprem de Securitate, cu privire la revizuirea tarifelor la gaz şi energie electrică, reprezintă un atentat la independenţa ANRE.

„Acum suntem martorii unei situaţii în care cu greu ne dăm seama dacă la mijloc este interesul politic sau intenţia de a avea grijă de oamenii cu venituri modeste. Indiferent de motiv, ne pune în gardă recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, la fel şi faptul că Parlamentul încă nu a aprobat bugetul ANRE, deci, toate ne duc la gândul că se doreşte influenţarea modului în care se iau decizii de către Agenţie. Această situaţie face ca sectorul energetic să fie subiectul negocierilor politice, or noi ne aşteptăm ca deciziile din domeniu să se ia de o manieră obiectivă, transparentă şi având la bază securitatea energetică a ţării şi siguranţa consumatorilor. Deci, iată de ce insistăm asupra independenţei regulatorului energetic în toate ţările care fac parte din comunitatea europeană şi în particular din Republica Moldova pentru că am asistat de-a lungul timpului la câteva tentative de a afecta independenţa ANRE”, a declarat Dirk Buschle la Europa Liberă.

Vicedirectorul Comunităţii Energetice Europene a avertizat că, dacă ANRE se va supune presiunilor politice şi îşi va revoca deciziile la recomandarea instituţiilor statului, va fi pornită o cauză împotriva ţării noastre.

„Republica Moldova va trebui să apară în faţa instituţiilor din cadrul Comunităţii Energetice şi acestea vor decide dacă au fost încălcate principiile pe care ţara şi le-a asumat sau nu. Este evident că această situaţie va influenţa calitatea de membru pe care o are Republica Moldova în cadrul Comunităţii, de asemenea va influenţa şi relaţia cu Uniunea Europeană, pentru că principiile de care ţinem cont în cadrul organizaţiei se regăsesc şi în Acordul de Asociere pe care Republica Moldova la semnat cu UE. În concluzie, am dori să evităm asemenea situaţii, iată de ce recomandăm ANRE să nu se supună presiunii politice”, a conchis oficialul UE.

Comunitatea Energetică Europeană reprezintă o asociere între ţările Uniunii Europene, pe de o parte, şi câteva ţări non-membre UE, între care Republica Moldova (a aderat în 2009), Ucraina şi state din Sud-Estul Europei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.