„Noi suntem exact în situaţia în care Uniunea Europeană şi partenerii de dezvoltare vor da bani, nu în cantităţile care au dat anterior, vor da bani doar numai ca această ţară să nu colapseze cu totul şi valuri de emigranţi şi tot felul de traficuri criminale să nu invadeze Uniunea Europeană. Iată care este soarta pe care ne-au pregătit-o aşa-zişii guvernanţi pro-europeni din Republica Moldova. Noi trebuie, pentru o perioadă destul de îndelungată, să uităm despre dezvoltarea Republicii Moldova. Va fi o situaţie de menţinere a ţării în starea de subzistenţă. Aceasta este ceea ce ne aşteaptă dacă suntem lucizi şi înţelegem ce moştenire ne lasă aşa-zişii lideri pro-europeni”, a declarat Igor Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult, din cauza politicienilor de la Chişinău care s-au compromis total, Republica Moldova este la un pas de a pune cruce pe proiectul de integrare europeană, afirmă Igor Boţan.

„Acum Republica Moldova trebuie să supravieţuiască. Pentru că acest miliard furat are consecinţe dramatice. Acum vine valul de scumpiri la care, probabil, populaţia cumva va reacţiona. Problema este în reputaţia acestor trei lideri politici, ea este la pământ. Şi nu doar în ţară, dar şi peste hotare, în ochii partenerilor de dezvoltare. Era un lucru 2010, în cadrul poveştii de succes, când pentru Republica Moldova se semnau cecuri în alb, în această perioadă direct în buget, pentru echilibrul bugetar, veneau de la 13 până la 18% din resurse. Acum aceste resurse lipsesc. Este vorba despre o situaţie dramatică în care se află ţara noastră. La toate acestea trebuie să mai adăugăm încă o problemă majoră – probabil va trebui să ne deprindem că trebuie să punem cruce pe ceea ce se numeşte integrare europeană”, a accentuat expertul.

Totodată, Igor Boţan consideră că nu contează cine va fi noul premier al Republicii Moldova, în condiţiile în care acesta este propus de liderii celor trei partide care iau toate deciziile.

„Este o mare iluzie că poate fi găsit un premier puternic în cadrul alianţei celor trei partide care au guvernat de fapt ţara în ultimii şase ani de zile. Aceste partide şi liderii lor, ca oameni, pornesc de la propriile lor reflexe. Eu sunt extrem de sceptic că ei pot genera ceva nou, ceva deosebit de ceea ce a fost până acum. De aceea, chiar nu contează cine va fi prim-ministrul”, a conchis Igor Boţan.