După ce în ianuarie, BERD a anunţat despre intenţia de a-şi majora pachetul în Victoriabank până la 50%, iar ulterior şi până la 100%, prin intermediul subsidiarei VB Investment Holding B.V., înregistrate în Olanda anume în acest scop şi a obţinut permisiunea Băncii Naţionale, tranzacţia a fost blocată printr-o modificare de urgenţă a Legii privind instituţiile financiare. 

În consecinţă, BERD acuză Guvernul de la Chişinău de acţiuni cinice şi avertizează că şi-ar putea retrage complet capitalul de la Victoriabank. Despre aceasta se arată într-o scrisoare a prim-vicepreşedintelui BERD, Philip Bennett, adresată premierului interimar Natalia Gherman, şi publicată de NewsMaker.

Prim-vicepreşedintele BERD afirmă în scrisoare că autorităţile de la Chişinău au fost informate la 3 aprilie despre tranzacţia planificată iar, peste cinci zile, guvernul „a făcut o mişcare aparent deliberată şi cinică şi, prin acţiuni opace şi urgente, a modificat legislaţia”. Astfel, a fost interzisă depunerea acţiunilor instituţiilor financiare în calitate de aport la capitalul social al unei alte companii.

În consecinţă, BERD a pierdut orice posibilitate să cumpere acţiunile la Victoriabank. Amendamentul adoptat, subliniază Bennett, a blocat tranzacţia BERD şi pune sub semnul întrebării angajamentul autorităţilor moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare privind supravegherea sectorului bancar şi criza guvernanţei corporative.

Potrivit prim-vicepreşedintelui BERD, totul s-a întâmplat în contextul în care Victoriabank activează „într-o lipsă de guvernanţă corporativă corespunzătoare” din cauza faptului că în septembrie 2014 a fost suspendat consiliul de administraţie al băncii.

„Într-un alt context nu ar fi fost o situaţie atât de gravă, dar după evenimentele recente din sectorul bancar al Republicii Moldova, există un risc crescut de activităţi imorale şi ilegale la bancă sau cu concursul băncii”, avertizează Bennett. Totodată, oficialul nu exclude că BERD şi-ar putea retrage capitalul de la Victoriabank, întrucât lipsa unei guvernanţe corporative la această bancă este un risc reputaţional prea mare pentru a rămâne aici acţionar.

Iniţiativa de a modifica legislaţia i-a aparţinut anume ministrului în exerciţiu al Economiei Stephane Bride, iar miniştrii democraţi au fost solidari. Pentru a fost şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu. Premierul de atunci Chiril Gaburici susţine că abia acum a înţeles scopul real al iniţiativei lui Bride. Singurul care s-a opus iniţiativei a fost vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Iurie Filip.

„Scopul BERD a fost de a proteja Victoriabank de abuzurile care au lovit puternic alte bănci din Moldova. Responsabilitatea autorităţilor moldoveneşti este de a restabili la normalitate guvernanţa corporativă la Victoriabank, care este o bancă sistemică şi un canal important pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Prin urmare, cerem Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri imediate pentru a rezolva acest impas”, conchide prim-vicepreşedinte BERD în scrisoarea adresată premierului interimar Natalia Gherman.

Precizăm că după mai multe preluări şi tranzacţii obscure, în noiembrie 2014 pachetul majoritar de 38,3% al băncii, despre care se presupune că ar aparţine controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost vândut unei companii off-shore din Cipru - Insidown Ltd. Acţionari la această companie sunt alte două firme cipriote: Belserve Consultants Limited şi Vaspaco Properties Limited, care ar fi implicate în două scheme de spălare de bani. Este vorba despre cazul Magnitsky şi scandalul Karouzos. 

Anume între proprietarul/proprietarii acestui pachet de acţiuni şi o parte din acţionari, menţionaţi mai sus, pe parcursul ultimilor doi ani la Victoriabank se derulează un război corporativ în toată legea, care nu poate fi finalizat deoarece niciuna dintre părţi nu deţine ferm peste 50% din acţiuni, iar acţionarii mici nu s-au alăturat ferm uneia sau altei părţi. 

Astfel, preluarea controlului Victoriabank de către BERD ar fi însemnat, pe lângă prestigiul pe care îl conferă instituţiei un astfel de proprietar, intrarea în normalitate a băncii, comentează Economist.

Amintim că după o serie de tranzacţii netransparente cu acţiuni ale băncilor, BERD – cu ceva timp în urmă unul din creditorii majori ai sistemului bancar din Moldova – a suspendat noi afaceri cu băncile deţinute de acţionari netransparenţi. Finanţarea BERD pentru sectorul bancar a scăzut de patru ori de la peste 40 de milioane de euro în 2010 la puţin peste 10 milioane de euro în 2014.
 
Din cauza tranzacţiilor dubioase din sistemul bancar şi-a blocat finanţările către Moldova şi Banca Mondială, iar FMI şi-a amânat vizita la Chişinău după demisia guvernului. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a anunţat recent că Uniunea Europeană a suspendat finanţarea pentru Republica Moldova şi că banii europeni vor ajunge în buget atunci când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu FMI, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar.

Totodată, trebuie să precizăm că ministrul în exerciţiu al Economiei este vizat şi în scandalul de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Or, anume Stephane Bride a fost şef la compania de audit, Grant Thornton Moldova, care oferea servicii celor trei bănci exact în perioada când din aceste instituţii financiare a fost furat un miliard de dolari. Compania a fost acuzată de neglijenţă şi incompetenţă, după ce, chiar pe sub nasul ei, au avut loc tranzacţii financiare dubioase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Письмо ЕБРР Наталье Герман

Urmele tandemului Plahotniuc/Platon la Victoriabank

Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova, asociată cu numele lui Vladimir Plahotniuc şi  furată, după cum se ştie bine, în atacurile raider din 2010-2011, şi-a schimbat, în octombrie 2013, o parte dintre acţionari şi chiar şi unii membri din Consiliul de Administrare.

Coincidenţă sau nu, mişcările de trupe au început după ce Vladimir Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat, implicit şi la imunitate, şi după ce a cerut instituţiilor statului să-l verifice, inclusiv Comisiei Naţionale de Integritate, care anunţa anterior că în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale ex-deputatului PD au fost depistate nereguli, scria Ziarul de Gardă în 2013.

Mai întâi, a apărut informaţia despre faptul că Generashon Financial B.V., cel mai mare deţinător de pachet de acţiuni al Victoriabank, cu 26,75%, şi-a vândut acţiunile. Toate în pachete mai mici de 5%, pentru ca astfel să nu fie nevoie de acceptul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pentru tranzacţii. Chiar şi aşa, prin vocea lui Dorin Drăguţanu, BNM a anunţat că va investiga vânzarea acţiunilor, pentru a afla dacă nu cumva în spatele lor este o singură persoană. Cumpărătorii au devenit cunoscuţi mai târziu, pe surse, iar aici, mai multe surprize. Anume aceste surprize încă mai păstrează legăturile Victoriabank cu prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc.

Conform informaţiilor din presă, printre noii acţionari ai Victoriabank se numără compania de asigurări Moldasig (4,9%), o altă companie de asigurări, Asito (4,908%), Moldindconbank (4,902%), Valmark Traid LTD (4,896%), Peklo Management (3,8%), Gvido Stil (3,332%) sau compania Interpares Prim (0,02%). După Adunarea Generală a Acţionarilor, care a avut loc pe 15 noiembrie, pe site-ul băncii din lista acţionarilor ce deţin cote mai mari de 5% a dispărut firma Generashon Financial B.V., rămânând acum doar trei acţionari mari: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 15,06%, Alpha Bank România – 12,5% şi Victor Ţurcan – 10,45%.

Moldasig şi-a schimbat proprietarul în iulie 2012, când în urma a cinci tranzacţii, aproape 79% din capitalul companiei a fost vândut de grupul rusesc Rosgosstrah, proprietari devenind cinci întreprinderi cu capital străin. Ulterior, 13 % din acţiuni au fost cumpărate de către compania letonă SIA Peklo Management, care recent a cumpărat şi acţiuni la Victoriabank. Anterior, în presă s-a scris că Moldasig, prin intermediari, este deţinută de Vlad Plahotniuc.

Şi cealaltă companie de asigurări care a cumpărat acţiuni la Victoriabank are legături cu Plahotniuc. În presă au apărut informaţii că Asito este controlată de Plahotniuc şi “prietenul” său, Veaceslav Platon. Niciunul dintre ei însă nu şi-a confirmat vreodată implicarea, nici la Moldasig, nici la Asito. De precizat că Moldasig, în 2009, a fost supusă unui atac raider, eşuat până la urmă. În 2011, şi Asito, conform declaraţiilor ex-premierului Filat, a fost supusă atacurilor raider, însă până la urmă nu s-a mai aflat dacă a fost sau nu aşa, pentru că reprezentanţii companiei au păstrat tăcerea.

Anterior, în presă a apărut o investigaţie despre compania cipriotă Insidown, care a achiziţionat  un pachet de acţiuni de 38,2% de la Victoriabank. Potrivit portalului Newsmaker, compania are legături cu persoane din anturajul vicepreşedintelui Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Despre Moldindconbank, un alt nou acţionar al Victoriabank, se spune de mai mult timp că este deţinută de familia afaceristului Veaceslav Platon, prieten şi partener de afaceri cu Plahotniuc. Anterior, presa a scris că firma Generashon Financial B.V, care şi-a vândut recent acţiunile cumpărate inclusiv de Moldindconbank, ar fi controlată de către Iuri Kontievski, cumnatul lui Platon, acţionar şi el la Moldindconbank. În lista cu acţionari apărută în presă figurează şi numele firmei Valmark Traid. Numele companiei seamănă însă izbitor de mult cu al firmei Volmark Trade, cunoscută în ultima perioadă în domeniul bancar de la noi, pentru că se numără printre noii acţionari ai Moldova-Agroindbank.