Asta deşi anterior şeful BNM, Dorin Drăguţanu, dădea asigurări că până la începutul lunii iunie va fi semnat chiar şi contractul cu auditorii străini. Reprezentanţii băncii centrale nu pot explica motivele acestei întârzieri şi nici nu dau un nou termen. BNM tărăgănează iniţierea celei de-a doua etape de investigaţii pentru că nu vrea să se afle cine a furat miliardele, afirmă opoziţia parlamentară. 

Or, Dorin Drăguţanu promitea încă pe 6 mai că acordul cu auditorii străini, care trebuie să identifice posibilităţile de recuperare a miliardelor furate din BEM, Banca Socială şi Unibank, va fi semnat până la începutul lunii iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Reprezentanţii serviciului de presă al BNM spun că instituţia nu a finalizat nici procesul de selecţie care, potrivit lui Drăguţanu, ar fi trebuit să se încheie încă la mijlocul lunii mai. Aceştia nu spun de ce întârzie finalizarea procesului de selecţie şi nici cât va dura până la adoptarea unei decizii.

Solicitaţi să comenteze întârzierea iniţierii celei de-a doua etape de investigare a jafului din sistemul bancar, unii membri ai comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, deputaţi din opoziţie, au declarat că banca centrală ar tărăgăna intenţionat continuarea anchetei. 

„Cu cât întârzie, oamenii mai uită, cu documentele se mai poate de făcut în aşa fel încât ele să mai dispară. Se vede clar că nu au niciun interes ca această anchetă să continue, să aflăm adevărul şi să întoarcem banii”, a menţionat deputatul PL Iurie Chirinciuc.

„Banca Naţională nu întârzie, BNM nu este pregătită să meargă mai departe, nu este gata ca societatea să afle adevărul despre ceea s-a întâmplat cu adevărat la cele trei bănci. Ei nu sunt pregătiţi să răspundă la întrebarea: cine este beneficiarul final al jafului şi când vor fi recuperaţi banii furaţi din aceste bănci? Din păcate, BNM nu este independentă. Conducerea acestei instituţii este influenţată de către unii politicieni”, afirmă, la rândul său, deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc.

Alţi membri din cadrul comisiei Economie, deputaţi din coaliţia de guvernare, liberal-democratul Gheorghe Mocanu şi legislatorul PD Marcel Răducanu au refuzat să comenteze acest subiect, invocând că nu sunt informaţi. 

Precizăm că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost prejudiciate, prin credite neperformante, de cel puţin 13 miliarde de lei. Pentru a investiga cine şi cum a scos banii din instituţiile financiare, BNM a contractat serviciile companiei americane Kroll Associates Limited. În cadrul anchetei, experţii străini au stabilit că principalul actor al acestor operaţiuni frauduloase ar fi controversatul om de afaceri Ilan Shor, însă auditorii au subliniat că nu au putut stabili beneficiarul final al furtului. Pentru recuperarea banilor, ar fi nevoie de o nouă etapă de investigaţie, care, după selectarea companiei internaţionale, va dura între 6 şi 9 luni. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.