În opinia expertului economic Vitalie Rapcea, a fost luată o decizie politică cu scopul de a continua furtul din patrimoniul statului prin intermediul acestei bănci. Cu toate acestea, Rapcea susţine că este important să fie asigurată transparenţa acestei decizii şi să se explice dacă la bază au stat şi alte propuneri, inclusiv vânzarea sau lichidarea băncii.

„Banca de Economii are cel mai mare număr de deponenţi. Şi atunci dacă aceştia ar fi remuneraţi doar cu o mărime egală cu contravaloarea fondului de garantare, adică de 6 mii de lei pentru depozitele pe care le au la această bancă, atunci ar putea să trezească un val de nemulţumiri în rândul populaţiei, care poate fi foarte periculoase în contextul unei instabilităţi pe care o trăim la moment”, a atenţionat expertul economic.
Chiar şi aşa, Rapcea consideră că fondul de garantare a depozitelor ar putea fi insuficient pentru a putea rambursa deponenţii BEM-ului.

În context, fostul vicepremier Valentin Dolganiuc susţine că statul nu poate priva pe cineva de proprietate privată, decât în baza unei hotărâri de judecată şi nicidecum în baza unei decizii a Parlamentului sau a Guvernului. „Pentru mine nu este de înţeles cum în această alianţă nu există persoane inteligente, care le-ar spune celor care au asemenea iniţiative năstruşnice, că acest lucru nu este posibil în Republica Moldova”, a exclamat analistul politic, făcând referire la Constituţia Republicii Moldova.

De asemenea, Dolganiuc a subliniat că orice acţiune întreprinsă de autorităţi se face doar prin prisma unor interese personale.

„Această declaraţie cred că are un substrat foarte şi foarte interesant – privarea bugetului de stat de încă un miliard. Adică actualii proprietari ai acţiunilor la Banca de Economii se înţeleg cu statul, îşi vând proprietăţile sau acţiunile la o valoare de 500 de lei acţiunea. În caz contrar nu le vând. Deci, le-au cumpărat cu 20 de lei şi le vând cu 500 de lei. Şi atunci vom vedea că pentru a o naţionaliza va trebui să facă acest pas. În caz contrar, dacă proprietarii se vor adresa la CEDO, atunci ei vor câştiga acest proces şi atunci bugetul de stat, noi, cetăţenii vom fi furaţi de încă un miliard de lei”, a explicat Valentin Dolganiuc.

Totodată, expertul economic Gheorghe Costandachi crede că autorităţile au luat o decizie sub presiunea societăţii civile şi se arată convins că aceasta este o acţiune cel puţin păguboasă.

„Procesul de naţionalizare nu este un proces foarte simplu ori el vine datorită faptului că a făcut o greşeală extrem de mare atunci când s-a hotărât. S-a luat decizia de a răscumpăra, a întoarce pachetul de acţiuni de control statului la sfârşitul lunii noiembrie şi aceasta are legătură direct. Aceasta este o tentativă indirectă, camuflată, de a arunca totuşi pe umerii bugetului suma de 16 miliarde de lei ca să fie achitată din contul plătitorilor de impozite”, a adăugat Costandachi.

Precizăm că astăzi liderii PLDM şi ai PD, dar şi premierul Chiril Gaburici au decis că Banca de Economii trebuie să fie naţionalizată. Anunţul a fost făcut de către preşedintele liberal-democraţilor, Vladimir Filat, după o şedinţă la sediul partidului. Potrivit celor doi lideri politici, decizia va fi discutată cu misiunea experţilor Fondului Monetar Internaţional, care vor veni săptămâna viitoare la Chişinău.