Anunţul a fost făcut de procurorul general Corneliu Gurin, în cadrul unui briefing în care a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

În vizorul Procuraturii va fi Agenţia de Proprietăţi Publice, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Comitetul pentru stabilitate financiară, factori de decizie de prim rang şi alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economii şi alte autorităţi centrale.

De investigaţii se va ocupa un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupă de crime grave şi excepţional de grave, procurorii anticorupţie, dar şi ofiţerii de urmărire penală.

„S-a constatat necesitatea extinderii şi aprofundării investigaţiilor în ceea ce priveşte diverse perioade ale administrării băncii, cât şi a persoanelor responsabile, în special activitatea instituţiilor de stat şi a persoanelor angajate în aceste instituţii de stat. Am dispus prin ordonanţă proprie pornirea urmăririi penale pentru îndeplinire şi neîndeplinire a obligaţiilor de serviciu de către persoane din instituţiile de stat, acţiuni care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari. Totodată urmărirea penală va fi pe faptul gestionării prejudiciabile a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra BEM, neintervenirea în vederea stopării devalizării băncii”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziţii la instituţiile de stat, ridicări de acte, dar şi audieri. 

Anunţul procurorului general vine după ce, săptămâna trecută, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a publicat un raport privind riscurile de devalizare a Băncii de Economii pe care l-ar fi prezentat cu doi ani în urmă comisiei parlamentare de anchetă. În acest raport a explicat cu lux de amănunte cum s-a furat până în 2013 şi ce se punea la cale pentru perioada următoare, doar că nu a fost ascultat, şeful comisiei, comunistul Oleg Reidman, fiind şi unul dintre autorii furtului.

Mai mult, fostul ministru al Finanţelor spune că cel care a condus acest organism creat de Parlament, comunistul Oleg Reidman, ar fi cel care a şi pus bazele jafului încă în anul 2005, prin promovarea unor modificări legislative care au făcut sistemul bancar vulnerabil în faţa raiderilor. 

Negruţa a menţionat că acesta ar fi acţionat în complicitate cu liderul PCRM, pe atunci şeful statului Vladimir Voronin şi foştii colegi ai celor doi, astăzi socialişti, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi.

Într-un interviu oferit pentru ziarul Timpul, fostul demnitar, condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare, face chiar mai multe precizări. Spune că atacurile asupra BEM au fost realizate în perioada 2011-2014 de grupuri diferite. Ultima schemă, care a implicat acordarea de credite neperformante i-ar avea în spate pe liderul PLDM, Vladimir Filat şi fostul preşedinte al consiliului de administraţie de la BEM, Victor Bodiu. Iar prima etapă, care a constat în preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5 la sută de acţiuni, ar fi fost realizată de cunoscuţi oameni cu afaceri în domeniul bancar şi cunoscuţi raideri prin regiune.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.