La 31 martie 2015, a expirat termenul la care funcţionarii urmau să-şi facă publice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2014. Doar că, deşi legislaţia spune că acestea sunt publice (!), pe site-urile majorităţii instituţiilor statului nu am găsit nicio astfel de declaraţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI), abilitată prin lege să le recepţioneze şi să le facă publice, nu se grăbeşte, nefiind, deocamdată, nici măcar demarată procedura de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care va scana şi publica declaraţiile cu privire la veniturile şi proprietăţile funcţionarilor. Reprezentanţii instituţiei ne-au informat că declaraţiile funcţionarilor ar putea fi plasate pe site-ul www.cni.md abia spre toamnă, deci, la peste jumătate de an de la depunerea lor. Cu sau fără aceste declaraţii, am „scanat” averea a trei şefi de întreprinderi de stat care, în 2013, au primit printre cele mai mari salarii dintre bugetari.

Averea oficială a celei mai plătite bugetare

ÎS „Aeroport Catering” este o întreprindere ce aparţine în totalitate statului, fiind în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului. Este „cea mai mare întreprindere de producere şi livrare a alimentaţiei la bord din R. Moldova”. Aceasta livrează produse companiilor aeriene, dar deserveşte şi unele recepţii, banchete, cine oficiale, dar şi private. Şefa companiei este Elena Ciobanu. În 2013, ea a avut cel mai mare venit dintre bugetari, aproape 1 milion de lei pe an, format inclusiv din sporuri salariale şi premii pentru performanţă. În ultimii ani, potrivit statisticilor oficiale, lucrurile la întreprinderea de stat nu au mers prea bine. În 2013, aceasta a raportat pierderi de 3,7 milioane de lei. În acelaşi timp, însă, afacerile familiei Ciobanu au prosperat. Şefa de la „Aeroport Catering” controlează, prin intermediul soţului şi al copiilor săi, mai multe afaceri, majoritatea în domeniul alimentaţiei, unele dintre ele având catering-ul ca activitate principală.

Potrivit declaraţiei de venit pentru 2013, Elena Ciobanu deţine un apartament de 103 m.p. şi altul de 89 m.p. împreună cu alţi patru membri ai familiei. În 2013, apartamentul a fost transmis unuia dintre fiii săi, Mihai, printr-un contract de donaţie. La sfârşitul anului trecut, fiul Elenei Ciobanu a gajat apartamentul pentru un credit de 770 mii de lei, de la Moldinconbank. Totodată, Elena Ciobanu a declarat, pentru 2013, o „casă livadă” de 147 m.p., dar şi două automobile, unul procurat în 2010, iar altul în 2013. Ciobanu deţine un card „Master Platinum”, deschis în 2013. Publicităţile mai multor instituţii bancare prezintă acest produs drept un accesoriu de lux destinat „oamenilor de succes”. Acest serviciu permite, în dependenţă de bancă, achitarea în credit a produselor, până la plafonul de 500 de mii de lei, dar şi o scutire de dobândă de peste două luni. Deci, acesta presupune o linie de creditare obligatorie, începând cu 100 de mii de lei, bani care însă nu s-au regăsit la categoria datorii din declaraţia pe venit a Elenei Ciobanu.

Firma nedeclarată a soţului şi afacerile din domeniu ale familiei

În declaraţie, Ciobanu nu a indicat nicio firmă. Totuşi, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Petru, soţul său, împreună cu fiul Mihai, sunt cofondatori la „Vila-Pe” SRL. Tot ei administrează această afacere. În declaraţia de avere, funcţionara a indicat doar că soţul ei a avut un venit de 90 de mii de lei ca director adjunct la „Clasic Cafe”, un restaurant situat pe str. Testemiţanu, 29. Localul este deţinut de firma „Clasic Catering” SRL, fondată de Mihai Ciobanu, fiul şefei de la „Aeroport Catering”. Mihai, mezinul familiei, este şi administratorul acestui SRL, fondat în 2000, atunci când avea doar 15 ani (!). În Chişinău există cel puţin două localuri care activează sub brand-ul „Clasic Cafe”. Unul se află în incinta clădirii Spitalului Republican de pe Testemiţanu, 29, iar celălalt pe bd Dacia 49/6, având o amplasare strategică, chiar în incinta Biroului Vamal Chişinău.

Localul de pe bd Dacia e înregistrat pe firma „Gabarita” SRL, fondată în 2014 de Florin Ciobanu, un alt fiu al şefei de la „Aeroport Catering”. Deşi are această afacere, Florin lucrează la „Aeroport Catering”. Contactat de noi, el ne-a confirmat că activează la întreprinderea gestionată de mama sa, fiind manager pe vânzări. Elena Ciobanu şi-a angajat aici nu doar fiul, ci şi nora. Angajaţii de la „Aeroport Catering” ne-au confirmat că Tatiana Ciobanu, soţia unuia dintre cei doi feciori ai familiei Ciobanu, activează la ei.

Mâncare „de stat” pentru angajaţii lui Plahotniuc

Şi fiica Elenei Ciobanu, Natalia Ciobanu-Josan, nu a rămas fără firme, ea gestionând două SRL-uri: „Berzol-Dent” SRL şi „Prodstar Lux” SRL. Prima e o clinică stomatologică, înregistrată în apartamentul său de pe Calea Ieşilor din Chişinău. Al doilea SRL e profilat în alimentaţie, fiind şi el înregistrat în acelaşi apartament. Natalia Ciobanu-Josan este fondatoare, cu o cotă mai mică de 1%, în timp ce 99% aparţin unei întreprinderi cu capital străin, „Trade & Legal Consulting” SRL, care, la rându-i, e fondată de off-shore-ul „EC Trade Consultants” SA, înregistrat pe insulele Marshall. Datele de la CÎS ne arată că, iniţial, Josan a fost şi administratoarea în acte a acestui SRL, pentru ca, ulterior, locul ei să fie luat de o oarecare Angela Capiţa.

Potrivit paginii web a Primăriei Chişinău, în 2014, „Prodstar Lux” a fost beneficiarul unei cantine construite pe str. Ghioceilor 1, pe teritoriul „Moldexpo”. În această zonă există doar o singură cantină, construită în 2014 pe teritoriul „General Media Group” (GMC), sediul posturilor Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, controlate de politicianul Vladimir Plahotniuc. În amiaza zilei de marţi, 7 aprilie 2015, la această adresă am observat un microbuz cu inscripţia „Aeroport Catering”, care descărca produse alimentare la cantina posturilor tv. Şoferul şi persoana care îl însoţea ne-au confirmat că sunt angajaţi ai ÎS „Aeroport Catering”. Ei au refuzat să ne vorbească despre condiţiile în care livrează mâncare, precizând doar că aduc produse pentru angajaţii Publika TV. Cantina, deşi într-o clădire care aparţine firmei Finpar Invest, afiliată lui Plahotniuc, oferă produsele aduse de „Aeroport Catering” în numele firmei „Gabarita” SRL (vezi bon de plată nr. 3) fondată de Florin Ciobanu, fiul şefei de la „Aeroport Catering”, tot el, angajat al întreprinderii de stat. Cu alte cuvinte, mâncarea instituţiei de stat este „livrată” unei firme a familiei şefei acelei instituţii şi vândută angajaţilor GMC.

ZdG a încercat, fără succes, să discute cu Elena Ciobanu despre afacerile familiei sale şi relaţiile cu statul. Pe 7 aprilie, aceasta era în biroul său, însă nu a răspuns la apeluri. Miercuri, 8 aprilie, colegii ei ne-au informat că şefa s-ar afla în concediu medical. La Asociaţia de Catering, condusă tot de Elena Ciobanu, aceasta nu mai era bolnavă, ci într-o şedinţă, aşa cum ne-au informat personalul de acolo.

Citiţi în continuare investigaţia aici.