După ce acum o săptămână baza de date a unei companii care prestează servicii de internet şi comunicaţii a fost spartă, iar datele clienţilor au ajuns pe internet, astăzi Comisia parlamentară de securitate a chemat la raport responsabili de la Ministerul de Interne, SIS, Centrul pentru Protecţia Datelor cu un Caracter Personal, dar şi reprezentanţi ai Procuraturii Generale.

Cei din urmă nu s-au prezentat însă la audieri invocând faptul că procurorii nu pot oferi detalii despre caz pe durata anchetei. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, iar la final, directorul adjunct al SIS a declarat că unul dintre cei doi suspecţi, care ar fi comis atacul cibernetic, şi care au fost reţinuţi pentru 72 de ore, ar avea devieri psihice.

„Persoanele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Au fost identificaţi, audiaţi şi acum au loc măsuri procesual penale.  Noi ştim de o persoană care a prezentat un certificat, că ar avea careva probleme. Dar trebuie să vedem veridicitatea acestui certificat.  Este prematur de vorbit de estimarea daunei”, a precizat directorul adjunct al SIS, Vadim Vrabie.

La rândul său, preşedintele comisiei parlamentare a afirmat că o parte din vină ar avea-o chiar compania a cărei bază de date a fost spartă, asta pentru că nu şi-ar fi securizat suficient de bine reţeaua.

„S-a discutat în cadrul comisiei că vinovat ar fi pe de o parte cel care a spart sistemul, pe de altă parte cel care îl protejau. Nu l-au protejat suficient sau cu garanţiile necesare”, a declarat Veaceslav Untilă.

Explicaţiile oferite de instituţiile chemate la audieri sunt copilăreşti, spun comuniştii, care se arată nemulţumiţi de felul în care este gestionat domeniul protecţiei datelor cu un caracter personal.

„Avem multe autorităţi, dar nu există stăpân pe acest domeniu cum este asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal. Explicaţiile au fost chiar copilăreşti din partea autorităţilor respective. Cel puţin se încearcă de a plasa responsabilitatea pe o persoană care are dereglări psihice”, a declarat deputatul Artur Reşetnicov, membru al comisiei.

Contactaţi de Jurnal TV, reprezentanţii companiei care prestează servicii de internet şi comunicaţii au refuzat să comenteze acuzaţiile, declarând doar că îşi exprimă regretul că autorităţile fac declaraţii care anticipează rezultatele investigaţiei instituţiilor de drept.

Atacul cibernetic asupra acestei companii a avut loc acum o săptămână. Atunci din baza de date a instituţiei au fost sustrase fraudulos informaţii şi date ale 152 de mii de clienţi, precum: nume şi prenume, coduri numerice personale, numere de telefoane şi adrese de e-mail. Fişierele au apărut în spaţiul virtual.

La câteva ore de la atac, reprezentanţii companiei au dat asigurări că au fost schimbate parolele de acces la toate sistemele IT, iar situaţia a revenit sub control. Totuşi, pentru orice eventualitate, clienţii erau îndemnaţi să-şi modifice parolele la adresele de e-mail.