Anual autorităţile se împrumută cu sume de la 100 până la 300 de milioane de dolari. Cele mai mari restanţe, de peste un miliard de dolari, le avem faţă de instituţiile internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional, Banca Internaţională de Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

Datele prezentate de Banca Naţională arată că la sfârşitul anului trecut Republica Moldova a înregistrat o datorie externă totală de 6,4 miliarde de dolari, cu două miliarde mai mult faţă de anul 2009. Din această sumă, 4,7 miliarde constituie datoria privată a băncilor comerciale.

Datoria publică s-a ridicat la 1,7 miliarde, cu 600 de milioane mai mult decât în 2009. Cifra reprezintă 27% din Produsul Intern Brut, iar dacă ar fi împărţită pe cap de locuitor, fiecărui cetăţean al Republicii Moldova i-ar reveni o restanţă de aproximativ 500 de dolari.

Printre principalii creditori ai ţării noastre se numără Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Investiţii, Asociaţia Internaţională de Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Dezvoltare Regională, faţă de care Moldova a acumulat datorii de 1,13 miliarde de dolari. Doar în 2014, Moldova a împrumutat de la aceste instituţii 153 de milioane.

Republica Moldova are datorii şi faţă de mai multe state. Federaţiei Ruse îi datorăm 55 de milioane de dolari, Statelor Unite ale Americii - 40 de milioane, Japoniei - 24 de milioane, Germaniei - 23 de milioane, Austriei - 18 milioane, iar României - 5,3 milioane de dolari.

Potrivit unui raport publicat de Ministerul Finanţelor, în 2014 Moldova a rambursat 65 de milioane de dolari.