Totodată, agricultorii cer suplinirea fondului de subvenţionare de la 610 milioane de lei până la 1 miliard de lei şi creditarea la dobânzi mici.

De asemenea, fermierii sunt nemulţumiţi de faptul că pierderile survenite în urma embargourilor aplicate de Federaţia Rusă, au fost compensate doar parţial.

„Agricultura – izvorul bunăstării populaţiei”, „Aveţi bani pentru bănci – găsiţi pentru agricultori”, „Nu tăiaţi creanga pe care staţi – domni guvernanţi”, acestea sunt doar câteva sloganuri scandate de agricultori.

La protestul din Căuşeni au fost aduse peste 100 de tractoare, iar la cel din Ungheni – aproximativ 50 de tractoare.

În context, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a declarat pentru Jurnal TV că premierul Chiril Gaburici a dat asigurări că TVA-ul pentru agricultori va rămâne la nivelul de 8%.

„Răbdarea agricultorilor a ajuns la limită. Ei văd ce se petrece în ţară, că se găsesc bani pentru a acoperi delapidări şi furturi, care s-au produs în sistemul bancar de la noi şi, totodată, nu este posibil de identificat mijloacele financiare, câteva sute de milioane pentru a sprijini unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale, mai ales că noi am indicat de unde pot fi luaţi bani fără a afecta finanţarea medicilor, a învăţătorilor, adică nu sustragem bani de la bugetul de stat”, a declarat Slusari.

Producătorii agricoli spun că aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor timp de o săptămână. Dacă până vinerea viitoarea nu vor fi oferite soluţii pentru remedierea situaţiei, fermierii ameninţă că la următorul protest vor bloca traseele naţionale şi vor veni cu toată tehnica agricolă în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
 
Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.