Ioniţă şi Negruţa spun că Gherman, care a fost numit în funcţie de PLDM, ar fi rămas fără susţinere politică după ce a criticat modul în care statul a cedat controlul asupra Băncii de Economii, dar şi după ce a insistat şi a obţinut ieftinirea poliţei de asigurare Carte Verde. 

Fostul preşedinte al comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă spune că Parlamentul nu ar fi avut nici un argument relevant pentru a-l demite pe Artur Gherman din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Şi asta pentru că, potrivit lui Ioniţă, Banca Naţională este instituţia care trebuia să gestioneze situaţia, şi nu CNPF, care avea doar rolul de monitorizare.

„Dl Gherman a fost demis pentru faptul că s-a opus devalizării BEM. Dl Gherman a considerat că modul cum statul şi-a pierdut cota a fost foarte defectuos şi şi-a manifestat activ poziţia. Şi atunci s-au supărat unii şi au dorit demisia lui încă în 2013 şi nu s-a reuşit. Cine a votat demisia domnului Gherman trebuie să le fie ruşine de mârşăvenia pe care au făcut-o. Eu o văd ca o răzbunare”, a menţionat fostul preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă.

Faptul că Artur Gherman a fost demis din răzbunare o spune şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, potrivit căruia, Gherman ar fi fost dat afară şi pentru că a avut opinii critice şi cu privire la problemele de pe piaţa asigurărilor.

„Dl Gherman de ceva timp încoace a pierdut susţinerea politică pentru funcţia pe care o deţinea din simplu motiv că a avut alte puncte de vedere pe anumite probleme, dar în mod special este vorba de deciziile ce ţine de cartea verde. Deciziile lui au fost contrar anumitor aşteptări, respectiv decizia de a-l demite este mai puţin relevantă cu discuţiile vizavi de cazul Băncii de Economii”, a specificat fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

Cât o priveşte, însă, pe Emma Tăbârţă, potrivit lui Negruţa, demiterea acesteia ar fi irelevantă pentru că mandatul ei de viceguvernator al BNM ar fi expirat în câteva luni.

Precizăm că preşedintele CNPF, Artur Gherman şi viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârţă, au fost demişi din funcţie ieri seara după audierea raportului comisiei de anchetă privind investigarea situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Decizia a fost adoptată cu votul deputaţilor PLDM, PD şi PCRM, care i-au acuzat pe cei doi că ar fi trebuit să prevină delapidările de miliarde din sectorul bancar. Gherman a refuzat să comenteze acuzaţiile, în schimb Tăbârţă a calificat drept stranie decizia privind demiterea sa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.