Raportul Comisiei a fost distribuit de ieri deputaţilor. Informaţiile au însă parafa "strict secret", iar parlamentarii nu vor avea dreptul să le facă publice până la începutul şedinţei de astăzi. Legislatorii urmează să decidă la începutul şedinţei dacă audierile vor fi sau nu publice.

Totodată, după dezbaterea raportului, va fi supus votului proiectul privind prelungirea moratoriului la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.  Banca Naţională a Moldovei a solicitat prelungirea moratoriului la cele trei bănci cu încă nouă luni.

Precizăm că, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment.
 
Pentru a acoperi gaura financiară, guvernul a adoptat o decizie prin care a permis Băncii Naţionale să ofere un împrumut celor trei bănci. Deşi guvernatorul BNM a declarat că valoarea acestuia a fost de 4 miliarde de lei, deputatul PSRM Igor Dodon afirmă că împrumutul ar fi depăşit 10 miliarde de lei.

Comisia de anchetă a fost instituită acum o lună de Parlament pentru a investiga fluctuaţiile valutare din ultimele luni, dar şi situaţia financiară în care s-a pomenit Banca de Economii, cea Socială şi Unibank.

În această perioadă, la raport în faţa comisiei au fost invitaţi guvernatorul BNM, şeful CNPF, ministrul Finanţelor, dar şi foştii premieri Vladimir Filat şi Iurie Leancă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.