Totodată, Ilan Shor a declarat că situaţia de pe piaţa financiară din Moldova este „o urmare directă a acţiunilor de diversiune ale unor politicieni şi formaţiuni politice”.

În altă ordine de idei, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la BEM a comentat documentele publicate de liderul PSRM, Igor Dodon, cu privire la cele cinci companii care au obţinut credite în sumă de 13 miliarde de lei de la Banca Socială.

„Mai nou, zilele trecute şi domnul Igor Dodon s-a manifestat, publicând pe blogul său, iar apoi ieşind şi cu o conferinţă, unde a declarat despre nişte documente care ar scoate la iveală încălcări grave făcute la Banca Socială. Chiar eram curios, oare ce putea să găsească? S-a dovedit a fi o compunere a unui aşa-zis „fost angajat al băncii”, o listă de firme care mi-ar fi aparţinut şi nişte sume în dreptul lor, prezentate drept credite oferite de bancă. Aici, confirm în faţa voastră că eu personal, companiile mele Dufremol, Air Classica, Nobil Air, dar şi companiile partenere, cum este Moldclassica International, au contractat credite la Banca Socială. Totodată, declar că toate aceste credite au fost rambursate la termen şi la ziua de astăzi nu am nicio datorie faţă de Banca Socială”, a declarat Shor.

Potrivit unuia dintre documentele date publicităţii, Nobil Air a beneficiat, în 2013-2014, de mai multe credite de la Banca Socială, care este acum subiectul unui dosar penal privind acordarea creditelor neperformante. Precizăm că în urma audierilor în cadrul dosarului creditelor de la Banca Socială a fost pus sechestru pe bunurile mai multor persoane, inclusiv ale lui Ilan Shor, toate în valoare de 50 de milioane de lei.

De menţionat că Nobil Air este o companie înfiinţată în 2003 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Iniţial, ea deţinea o singură aeronavă, de model Learjet 35, utilizată în perioada guvernării comuniste pentru deplasări, inclusiv de fostul preşedinte Vladimir Voronin. Ulterior, compania a achiziţionat şi un Learjet 60, care face parte şi în prezent din flota companiei.

În 2011, presa scria că Plahotniuc i-ar fi vândut lui Shor aeronava Learjet 60. Până la urmă s-a dovedit doar că Shor a folosit avionul pentru deplasarea invitaţilor la nunta sa. Ulterior au apărut informaţii că întreaga companie Nobil Air ar fi fost achiziţionată de către Shor. Cert este însă că de aeronavele Nobil Air se folosesc în prezent atât Plahotniuc, cât şi Shor.

Cea mai nouă achiziţie a companiei Nobil Air este un Embraer E 135, procurat la sfârşitul lunii decembrie. Preţul unui astfel de avion, în funcţie de dotările sale, variază între 16 şi 20 de milioane de dolari americani.

Anume cu această aeronavă Ilan Shor a părăsit marţi seara Republica Moldova şi tot cu această aeronavă a venit la Chişinău preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, care a avut o întâlnire secretă cu oligarhul din PD, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Rise Moldova, care a folosit înregistrările de zbor ale avionului, preşedintele kârgâz s-a folosit de aceeaşi aeronavă şi în deplasarea sa la Sankt-Petersburg, acolo unde a avut luni o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Acelaşi aparat de zbor, cu număr de înregistrare 504E28 a fost folosit şi de către Ilan Shor marţi seară, pentru a se deplasa în Turcia, scrie Independent.md. Potrivit înregistrărilor oferite de site-ul Flightradar, Shor a urcat în avion, cu destinaţia Istanbul, la mai puţin de o oră după ce a ieşit de la CNA, acolo unde a fost supus unui interogatoriu pe parcursul întregii zile.

De altfel şi politicianul Renato Usatîi, care se află în prezent la Moscova, anunţa sâmbăta trecută că Ilan Shor ar fi cumpărat în decembrie un Mercedes blindat, pe care i l-ar fi făcut cadou oligarhului Vladimir Plahotniuc. Mai mult, Usatîi a dezvăluit şi faptul că Shor a cumpărat două aeronave Embraer 135, pe care le-a pus la dispoziţie lui Filat şi Plahotniuc. Politicianul a lăsat de înţeles că aceste „cadouri” ar face parte din înţelegerea între cei trei privind „furturile” din sistemul bancar.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.