Astfel, cota de 20 la sută a TVA-ului urmează să fie aplicată pentru toată producţia agricolă, cu excepţia fructelor, a nucilor şi a legumelor.

„Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor ne-a spus franc că TVA rămâne 8% pentru producţia agricolă. Dar vedem că se spune una, dar se face alta. Domnul ministru ori nu cunoaşte ce fac angajaţii, ori dă dovadă de un cinism perfid. Ei au camuflat cumva această prevedere pentru că nu fiecare cunoaşte care sunt poziţiile tarifare”, a declarat Alexandru Slusari, pentru Jurnal.md.

Preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli spune că aplicarea unui TVA de 20% va duce la creşterea poverii fiscale pentru fermierii care abia de se descurcau cu un TVA de 8%.

„Va fi o catastrofă pentru agricultori, pentru că aplicarea unei cote de 20% pentru cele mai importante culturi agricole va duce la creşterea poverii fiscale. Este vorba de cereale şi culturile tehnice”,  a mai spus Alexandru Slusari.

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, nu a fost de găsit pentru comentarii întrucât se află într-o vizită la Bruxelles. Serviciul de presă al ministerului a promis că va reveni mai târziu cu o reacţie.

Pachetul de legi care se referă la Politica Fiscală pentru 2015 urmează să fie aprobat de Guvern, apoi votat în Parlament.

Precizăm că la sfârşitul lui 2013, TVA pentru producţia agricolă a fost stabilit la un nivel de 8 la sută.

Până atunci, producătorii agricoli achitau TVA de 20 la sută, dintre care 12 la sută erau restituite. Întârzierile cu care se fac aceste restituiri însă au nemulţumit agricultorii care au ieşit de multe ori la proteste.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.