„Da, îl cunosc pe Stéphane. Nu prea vreau să comentez despre el, dar pot să spun cu convingere că este un om arogant, fără scrupule, cu un potenţial intelectual limitat. Sper că nu va fi promovat la guvern! Săraca Moldova, pe care o iubesc atât de mult, merită ceva mai bun. Dacă victoria celor proeuropeni înseamnă Stéphane la Guvern, atunci eu sunt antieuropean”, este mesajul reprodus de Ion Sturza.

Amintim că Partidul Democrat l-a propus la funcţia de ministru al Economiei pe Stephane Bride, un cetăţean francez stabilit în Republica Moldova de mai mulţi ani şi care s-a specializat în domeniul auditului.

Bride a ajuns în Republica Moldova la sfârşitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst&Young, ulterior deţinând funcţia de director al acesteia în ţara noastră. Ernst&Young până în 2009 s-a ocupat de auditul majorităţii băncilor din ţară, inclusiv a Victoriabank, care aparţinea lui Vladimir Plahotniuc, dar şi a Fincombank, controlată de Oleg Voronin.

În 2010, francezul care obţinuse între timp cetăţenia moldovenească, s-a alăturat companiei Grant Thornton, a căror primi doi clienţi au fost Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon, şi Energbank.

Ulterior, Grant Thornton a reuşit să se dezvolte, ajungând să se ocupe şi de auditul Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank, cele trei instituţii financiare care astăzi se află sub administrarea specială a BNM, fiind suspectate că ar fi acordat credite neperformante de aproape 30 de miliarde de lei.

Mai mult, în perioada în care Grant Thornton, în fruntea căreia se află viitorul ministru moldovean al Economiei, s-a ocupat de auditul Moldindconbank, prin intermediul băncii s-ar fi spălat peste 18 miliarde de dolari, potrivit unei investigaţii OCCRP.

Informaţiile au ajuns să fie preluate şi de presa internaţională, inclusiv de prestigioasa publicaţie Bloomberg.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.