Astăzi, la suprafaţă au ieşit mai multe detalii despre misterioasa companie. Astfel, intermediarul despre care Ion Sturza spune că ar obţine profituri uriaşe din afacerea pe care o desfăşoară în ţara noastră este compania Switchover din Elveţia. În 2011, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al grupului Switchover, Stefano Ianucci, declara pentru presa de la noi că firma ar avea o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari. În 2010, compania a fondat în Republica Moldova a altă firmă, Switchover SRL. Datele Camerei Înregistrări de Stat, arată că aceasta are un capital social de 1 milion 666 de mii 800 de lei. Ion Sturza susţine că, în urma contractării acestei companii de către operatorul Moldtelecom, în 2012, serviciile de trafic internaţional de voce prestate de ea au devenit de peste două ori mai scumpe.

La rândul său, jurnalistul Vasile Năstase afirmă că banii pe care îi încasează această firmă ar fi trebuit să ajungă în vistieria statului. Jurnalistul menţionează că în acest caz a fost pusă în aplicare aceeaşi schemă prin care firma Energocapital, din stânga Nistrului, intermediază procesul de furnizare a curentului electric.

„Este vorba despre o firmă căpuşă, în spatele căreia se află controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, firmă pe care Moldtelecomul a împuternicit-o să scoată bani pe socoteala oamenilor care telefonează din străinătate. Acest lucru ar fi trebuit să-l facă Moldtelecomul şi aceste 12 milioane să ajungă în bugetul statului şi nu în buzunarul lui Plahotniuc. De fapt, vorbim despre aceeaşi schemă pe care o face oligarhul împreună cu aşa-zisul preşedinte al Transnistriei, Şevciuk, în cazul transportării energiei electrice de la Kuciurgan în Republica Moldova. Lucru care a fost demonstrat de către specialişti că duce la jefuirea cetăţenilor RM cu circa 12 milioane de dolari lunar”, afirmă Vasile Năstase.

Conducerea întreprinderii Moldtelecom, serviciul de presă al instituţiei şi Vladimir Plahotniuc NU au răspuns la telefon pentru a oferi comentarii. Nu au făcut declaraţii în privinţa acestui subiect nici reprezentanţii companiei Switchover.