Pe 24 noiembrie 2015, Curtea de Apel Chişinău a recunoscut ca legală, încheierea emisă pe 17 iunie 2015 de Judecătoria Buiucani prin care Agenţia Proprietăţii Publice a fost obligată să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu Finpar Invest asupra unui teren de 1,17 hectare de pe strada Ghioceilor, potrivit Mold-Street.

Pe acest teren sunt amplasate sediile celor două grupuri media ce sunt controlate de Vlad Plahotniuc şi care includ patru televiziuni, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, şi trei posturi radio Maestro FM, Muz FM, Publika FM.

Instanţa a considerat ilegal refuzul Agenţiei Proprietăţii Publice de semna un contract de vânzare-cumpărare cu Finpar Invest pentru terenul de 1,17 hectare amplasat la Moldexpo. Totodată completul de judecată a respins şi recursul declarat de jurnalistul Vitalie Voznoi contra încheierii judecătoriei Buiucani din 17 iunie 2015, prin care i s-a interzis să înregistreze video şedinţa instanţei în care s-a examinat acest dosar.

Acesta nu este unicul bun public acaparat de firma Finpar Invest, prin intermediul judecătorilor.

În luna octombrie 2012, CSJ a lăsat în proprietatea aceluiaşi agent economic două insule în parcul La Izvor din capitală cu o suprafaţă totală de 1,5 ha, pe motiv că acestea ar fi terenuri adiacente unui restaurant care aparţine firmei. Atunci primarul Dorin Chirtoacă declara că nu va ceda insulele şi că va cere rejudecarea cauzei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Compania Finpar Invest vrea să acapareze şi terenul de sub cafeneaua Guguţă prin intermediul judecătorilor. Aici, chiar în grădina publică Ştefan cel Mare, prim-vicepreşedintele autosuspendat PD planifică să-şi construiască un complex hotelier de cinci stele şi cu 13 etaje.

Mold-Street a publicat lista imobilelor din Chişinău şi din alte localităţi deţinute de Plahotniuc:

- Sediul trustului General Media Group care deţine Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 (construcţii de 1431 m.p., 2742 m.p., 152 m.p., 54 m.p.) - pe str. Ghioceilor 1, obţinut în 2013-2014 prin contract de vânzare-cumpărare. Terenul aferent de 1,1 ha care aparţine Centrului internaţional de expoziţii „Moldexpo”, a fost transmis în locaţiune companiei Finpar Invest pentru o perioadă de 25 de ani.

- Hotelul Codru - pe str. 31 August 1989, 127 şi str. Maria Cebotari 18, obţinut în 2010 prin contract de vânzare-cumpărare.

- Hotelul Nobil - situat pe str. Mihai Eminescu 49/1.

- Fosta cafenea Guguţă din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” - pe str. Maria Cebotari 20, obţinută în 2010 printr-o hotărâre de judecată. În 2014, Primăria Chişinău a transmis în arendă către Finpar Invest terenul aferent de 0,22 ha pentru o perioadă de 25 de ani. Actualmente, Finpar Invest a depus o cerere în judecată prin care încearcă să privatizeze terenul luat în arendă.

- Fostul restaurant Ghiocel Dalb (construcţie de 1883 m.p.) - pe str. Ghidighici 1, obţinută în 2010, în baza unui contract de fuziune prin absorbţie, inclusiv şi cele două insule de pe Lacul „La izvor”.

- Sediul companiei de pază particulară „Argus -S” SRL, cu suprafaţa de 188 m.p. şi 0,05 ha teren - pe str. Mazililor 21, din sect. Botanica, obţinută în 2007, prin contract de vânzare-cumpărare de la firma de construcţie „TIMOŞ - A.I. SRL”.

- Construcţie de cultură şi agrement (Parcul Valea Trandafirilor) cu suprafaţa de 581 m.p. - pe str. Melestiu 9, Chişinău, obţinută în 2005, prin contract de vânzare-cumpărare încheiat cu firma de construcţie „TIMOŞ - A.I. SRL”, care a intrat în posesia imobilului în urma unei licitaţii publice, cu 12 zile înainte să-l vândă Finpar-ului. Terenul se află în proprietate publică.

- Două apartamente (Sediul juridic al Finpar-ului) - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 132, obţinute în 2007 - 2008, prin contract de vânzare-cumpărare de la „TIMOŞ - A.I. SRL”.

- Depozit - str. Industrială din Ungheni

- Trei apartamente (Blocul în care locuieşte Vladimir Plahotniuc şi rudele sale) - pe str. Bulgară 41. Ap. 19 - cumpărat în 2011. Ap. 24 - obţinut în 2012. Ap. 25 - cumpărat în 2011 de la Oxana Childescu, soţia lui Vladimir Plahotniuc.

- Terenuri în proprietate. 10,4 ha de teren pentru construcţii pe str. Tudor Vladimirescu 1/8, obţinut în 2010 prin contract de vânzare - cumpărare.

- 0,12 ha teren în locaţiune (Staţie PECO) - pe str. Ismail 114/1, obţinut în 2008 prin hotărâre de judecată şi transmis, ulterior, în arendă către ÎCS Petrom-Moldova SA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.