„Se abrogă alineatul prin care a fost interzis expres ca deţinătorii de cotă în capitalul social al băncii să poată aduce ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale acţiunile băncii. Autorii au motivat necesitatea includerii normei respective în Legea instituţiilor financiare, având la bază intenţia de a preveni tentativele de preluare a acţiunilor Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Considerăm că mecanismul aplicat nu corespunde scopului propus şi chiar contravine principiilor de bază a reglementării de către stat a proprietăţii”, se spune în iniţiativa PLDM.

Amintim că scandalul legat de amendamentul lui Bride s-a iscat la începutul lunii iulie curent, când a ieşit la iveală faptul că Guvernul Republicii Moldova a blocat încercarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi majora pachetul de acţiuni de la Victoriabank. S-a întâmplat la iniţiativa ministrului Economiei, Stephan Bride, care a propus, iar Executivul şi-a asumat răspunderea pe marginea unor modificări la legea privind instituţiile financiare. În rezultat, prim-vicepreşedintele BERD, Philip Bennett, i-a trimis o scrisoare premierului interimar din acea perioadă, Natalia Gherman, în care oficialul european acuza autorităţile de la Chişinău că ar fi acţionat premeditat şi cinic pentru a limita acţiunile instituţiei internaţionale. Philip Bennett a declarat atunci că BERD intenţiona să realizeze această tranzacţie anume pentru a proteja Victoriabank de abuzurile care au afectat puternic alte bănci din Moldova. 

Pe 3 aprilie 2015, conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a anunţat public decizia de a-şi majora de la 15 la 50 la sută pachetul de acţiuni de la Victoriabank, intenţie acceptată de Banca Naţională. BERD nu planifica să procure acţiunile de la Bursa de Valori, ci direct de la alţi acţionari. Piaţa moldovenească de capital oferea atunci posibilitate de vânzare a unui pachet de acţiuni astfel ca el să ajungă la un proprietar preferat de vânzător prin crearea unei companii intermediare, cu includerea pachetului care urmează a fi vândut în capitalul social al firmei. Drept urmare, cumpărătorul achiziţiona compania nou-creată, intrând, în ultimă instanţă, în posesia pachetului de acţiuni. 

Pe 8 aprilie însă, la cinci zile de la anunţul BERD-ului, Guvernul Republicii Moldova a modificat legislaţia astfel încât a fost interzisă depunerea acţiunilor instituţiilor financiare în calitate de aport la capitalul social al unei alte companii. Modificarea legislativă a fost iniţiativa ministrului Economiei, Stephan Bride, fiind susţinută şi de ministrul Finanţelor, Anatol Arapu. În cadrul şedinţei de Guvern în care a fost modificată legislaţia, cei doi au afirmat că decizia va spori securitatea sectorului bancar. Dintre toţi cei prezenţi la discuţii, doar Iurie Filip, vicepreşedintele CNPF, a declarat atunci că modificarea va constitui o barieră în calea unor tranzacţii pe piaţa de capital şi va încălca dreptul constituţional la proprietate.