Moldova, cu o datorie de 780 de mil. de dolari pentru gazele ruseşti; Suma devine astronomică împreună cu restanţele Tiraspolului

Moldova, cu o datorie de 780 de mil. de dolari pentru gazele ruseşti; Suma devine astronomică împreună cu restanţele Tiraspolului
Sursa: jurnal.md/IPN Foto: jurnal.md 09.10.2015 16:41
Datoria Republicii Moldova pentru gazele naturale livrate de concernul rus Gazprom constituie 780 de milioane de dolari. Este vorba de volumele consumate pe malul drept al Nistrului.

Restanţele de plată se ridică însă 6,1 miliarde de dolari, dacă este inclusă şi datoria consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, a anunţat astăzi viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. 

„Datoria regiunii transnistrene trebuie să rămână în partea stângă, iar cea din partea dreaptă – autorităţilor de la Chişinău. Lucrăm cu reprezentanţii de la Gazprom pentru a identifica o formulă de restructurare, în sens de reeşalonare a datoriei pe o perioadă de 10 ani, astfel ca presiunea ei asupra consumatorilor să nu fie prea mareˮ, a comunicat Triboi.

În prezent, Republica Moldova negociază cu Gazprom cantităţile de gaze care vor fi importate în 2016, iar negocierile ar putea fi încheiate către finele lunii noiembrie.

Triboi nu a făcut precizări referitor la tariful de achiziţionare a gazelor naturale. În prezent pentru 1000 de metri cubi de gaze Moldova plăteşte 204 dolari.

Viceministrul Economiei a mai spus că în curând va fi finalizat studiul de fezabilitate privind construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău.  

În 2016 va începe lucrările de construcţie, iar costul se estimează la 83 de milioane euro.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP