Oficialul străin a punctat că, în ultimii ani, valoarea mitei plătite în Moldova pentru a avea acces la contracte publice a crescut simţitor.

„Creşterea economică anuală a Moldovei ar fi putut fi cu 2% mai mare dacă autorităţile ar fi controlat corupţia. Cu alte cuvinte, din 2009 până în prezent, anual, fiecare moldovean lucrează şase săptămâni nu pentru el, dar pentru ca să plătească eşecul statului în lupta anticorupţie”, a declarat Alex Kremer.

Economia ţării nu creşte, dar nu putem spune la fel şi despre mita oferită pentru a obţine contracte cu statul. Cel puţin aşa arată un sondaj efectuat de Banca Mondială. 

„Între 2008-2013, ponderea mitei plătite pentru a avea acces la contracte guvernamentale a crescut de la 8 la 11%. Asta înseamnă o creştere de aproximativ 35 la sută a importanţei mitei în obţinerea unui contract de achiziţii publice. Un cadru legal care nu s-a schimbat în timp nu poate explica creşterea corupţiei. Cu alte cuvinte, voi spune că indicele controlului corupţiei în Moldova era cu 15% mai bun în 2006 decât este acum. Amplificarea corupţiei se explică mai mult prin factori politici decât legali”, a adăugat oficialul de la Banca Mondială.

De partea cealaltă, şeful Legislativului nu a comentat calculele făcute de Banca Mondială, ci doar s-a limitat în a-i mulţumi oficialului pentru sprijinul acordat Moldovei.

„Vă mulţumim foarte mult, domnule Kremer, mai ales pentru deschiderea de a veni cu tot suportul necesar în primul rând documentar, din punct de vedere al informaţiilor, al analizelor”, a spus Andrian Candu.

Potrivit raportului Competitivităţii Globale pentru anii 2015-2016, lansat recent de World Economic Forum, Moldova s-a situat pe locul 84 din 140 de state, în scădere cu două poziţii faţă de anul trecut. Potrivit studiului, 81 la sută dintre cei chestionaţi au spus că cea mai mare problemă pe care o întâmpină în derularea afacerilor este nivelul ridicat al corupţiei. Alte probleme menţionate sunt instabilitatea politică, economică, dar şi birocraţia.