Este vorba despre o nouă lege organică, care vine să transpună directivele Uniunii Europene pentru implementarea Pachetului III Energetic. Actul normativ stabileşte rolul, obligaţiile şi responsabilităţile autorităţilor competente în acest domeniu. Totodată, sunt punctate funcţiile, obligaţiile şi drepturile operatorului de transport şi sistem, ale operatorilor de distribuţie, ale producătorilor, ale furnizorilor, dar şi ale consumatorilor de energie electrică.

„Fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică. La schimbarea furnizorului, consumatorul eligibil nu poate fi obligat la plata vreunei taxe”, se spune în proiectul de lege.

Durata contractului de furnizare şi preţul energiei electrice se negociază de către furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă. Schimbarea furnizorului se efectuează în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, în baza unei cereri depuse de consumatorul final.

Totodată, legea prevede că, pentru consumatorii casnici, cheltuielile legate de procurarea, de instalarea, de sigilarea, de verificarea metrologică, de întreţinerea, de repararea şi de înlocuirea echipamentelor de măsurare sunt suportate de operatorul sistemului de distribuţie din surse incluse în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

Sunt stabilite şi situaţiile în care furnizorul de curent electric poate întrerupe, limita sau sista livrările: când sunt puse în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor; apare pericolul prejudicierii proprietăţii; se încalcă balanţa de puteri în sistemul electroenergetic; se încalcă regimul de funcţionare a obiectelor sistemului electroenergetic; se efectuează racordări şi alte operaţiuni de exploatare şi de întreţinere care nu pot fi executate în alt mod; s-au produs incidente ori se lichidează consecinţele lor. 

Consumatorul care nu şi-a achitat factura poate fi deconectat de la reţea numai după expirarea termenului de cel puţin 10 zile de la data expirării termenului limită de achitare, indicat în factura de plată. 

Reconectarea se va efectua nu mai târziu de 2 zile după înlăturarea cauzei de deconectare şi după achitarea tarifului de reconectare. 

Totodată, se interzice deconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorilor finali în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în zilele de sărbătoare nelucrătoare sau cu o zi înainte de ziua de sărbătoare nelucrătoare, precum şi în celelalte zile după ora 18:00.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează să fie discutat şi votat de Parlament.