Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan a schimbat toţi viceminiştrii. În fotoliile de viceminiştri au venit Gheorghe Ţurcanu, Valentina Rotaru şi Aliona Serbulenco.

Gheorghe Ţurcanu - afaceri în domeniul medical

A mai fost viceministru al Ministerului Sănătăţii în perioada 2009 - 2013, în timpul mandatelor lui Vladimir Hotineanu şi Andrei Usatîi. În 2013 a fost suspendat din funcţie, în legătură cu scandalul Pădurea Domnească, pentru reacţia întârziată a autorităţilor medicale de a-i acorda asistenţă medicală tânărului care a fost împuşcat la vânătoarea la care au participat mai mulţi oficiali şi tăinuirea acestui caz. În schimb, a fost promovat în funcţia de  viceministru la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, funcţie pe care a deţinut-o până în 2015. Este chirurg-pediatru. Din 2008 până în 2009 a fost director de chirurgie la Institutul de Cercetări Ştiinţifice a Mamei şi Copilului.

În declaraţia de avere pentru 2014, Gheorghe Ţurcanu indică un salariu de circa 137 de mii şi o pensie de aproape 30 de mii de lei. El mai are în proprietate un automobil de model Volkswagen Pasat, estimat la 130 de mii de lei, suma aproape echivalentă cu salariul său anual. Viceministrul mai deţine o casă de 112 metri pătraţi procurată în 2015 cu aproape 150 de mii de grivne si cote părţi întro casă, estimată la 155 de mii de lei, şi în două apartamente.

Noul viceministru are afaceri în domeniul pe care îl profesează. El deţine cote părţi în două companii: Sana-farm SRL şi TT Medizin International GmbH, Germania.

Aliona Serbulenco - afaceri în domeniul medical

Este medic obstetrician ginecolog şi din 2012 a deţinut funcţia de director medical al Clinicii de Medicină Estetică Sancos.

Proaspătul oficial este unul dintre cei mai înstăriţi viceminiştri. Pe lângă salariul de 240 de mii de lei, ridicat în 2014, Serbulenco indică în declaraţia pe avere că are în proprietate un apartament primit prin testament şi o vilă cu o valoare cadastrală de peste un milion de lei. Dânsa mai deţine  şase terenuri agricole cu o suprafaţă totală de 4,2 hectare şi o casă de locuit de 152 metri pătraţi primite ca donaţie în 2006 (!). Viceministra mai are un automobil de model Volvo, pe care l-a procurat în 2015 cu 10 mii de dolari.

Şi Aliona Serbulenco are afaceri în domeniul pe care îl profesează. Ea este fondatorul Întreprinderii Individuale „Serbulenco Aliona”. Firma activează din 2000 şi este specializată în mai multe domenii, prioritar fiind practica medicală.   

Valentina Rotaru - administrator de afaceri 

Vine din sectorul spitalicesc, unde timp de mai mulţi ani a fost şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, anterior şi medic-şef al Spitalului Clinic Central „Calea Ferată din Moldova” şi şefă a secţiei Nefrologie Pediatrică a Institutului Mamei şi Copilului.

În declaraţia sa de venit pentru 2014, Valentina Rotaru a indicat că a ridicat un salariu de 110 mii de lei, că are o casă de 85,1 metri pătraţi, cu o valoare cadastrală de 55 de mii de lei şi un automobil de model Nissan, procurat în 2015 cu 4.000 de lei. Datele de la Cadastru arată că Valentina Rotaru a uitat să indice că mai are şi o construcţie accesorie pe lângă casă, cu o suprafaţă de 24,6 metri pătraţi.

Valentina Rotaru, ca şi colegii săi, are afaceri în domeniul sănătăţii. Dânsa  a fondat în 2012 împreună cu Alexandru Cojocaru firma „Santel-M” SRL, specializată  în acordarea asistenţei medicale. Compania este înregistrată la domiciliul Valentinei Rotaru, iar dânsa, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, actualmente este administrator al firmei. Aceasta în situaţia în care funcţia de viceministru este incompatibilă cu oricare altă funcţie retribuită. 

Ministerul Economiei

Sub conducerea lui Stephane Cristophe Bride, la Ministerul Economiei vor activa vechii viceminiştri Octavian Calmâc şi Valeriu Triboi, dar şi noul-numit Vitalie Iurcu, ex-directorul Moldtelecom. 

Vitalie Iurcu – afaceri de milioane cu firmele prietenilor

A venit în funcţia publică de la conducerea SA Moldtelcom, companie cu capital de stat. Iurcu a fost promovat în pofida faptului că în câteva rapoarte ale Curţii de Conturi sunt constatate încălcări în gestionarea întreprinderii. Mai mult, câteva anchete de presă, realizate de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi Ziarului de Gardă au scos în vileag scheme prin care majoritatea achiziţiilor publice desfăşurate de SA Moldtelecom erau câştigate de prietenii şi partenerii săi de afaceri, printrun grup de firme. În timpul şefiei lui Iurcu, nicio achizţie publică nu a fost trecută prin sistemul de achiziţii publice, iar informaţia despre rezultatele concursurilor nu este făcută publică.   

Potrivit declaraţiei pe venit din 2013, Iurcu a ridicat, timp de un an, un salariu puţin sub jumătate de milion de lei. El are în proprietate şapte terenuri cu o valoare cadastrală totală de peste 2,5 mln lei, un apartament cu suprafaţa de 94 metri pătraţi, în valoare de peste 600 de mii de lei, două case de locuit estimate la circa 2,3 milioane de lei şi un automobil de model Porshe Cayenne, costul căruia ar fi de două ori mai mare decât venitul anual al ex-directorului Moldtelecom. În 2014, declaraţia şefului Moldtelecom a fost verificată de CNI, în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritat de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie Zikkurat. Clauza a fost întrun final clasată.

Conform datelor de la CÎS, numele lui Vitalie Iurcu figurează în calitate de fondator la două întreprinderi. Prima din ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în oferirea consultaţiilor pentru afaceri şi management a fost declarată de funcţionar, fiind înregistrată în apartamentul soţilor Iurcu din str. Petru Rareş. De asemenea, Iurcu este şi unul dintre fondatorii firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care ex-ministrul de Interne Dorin Recean şi fostul deputat comunist Iurie Muntean, precum şi alte 35 de persoane.

O altă anchetă de presă relevă faptul că, prin intermediul unui nepot, Iurcu este implicat în activitatea mai multor firme cu activităţi în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajaţii Moldtelecom, plătiţi din banii statului.

Octavian Calmâc – fost reprezentant al statului în Consiliul BEM

Activează în funcţia de viceministru al Economiei de aproape şase ani, din octombrie 2009. Prin funcţia pe care o deţine a fost reprezentant al statului în  Consiliul de Administratori ai Băncii de Economii, dar susţine că nu a participat la luarea deciziilor dubioase, aflându-se în minoritate. Pentru 2013, Octavian Calmâc indică un salariu de 154 de mii de lei şi încă 422 de mii de lei ca reprezentant al statului la Moldexpo, Moldova Gaz SA, Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare şi Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială. În afară de aceasta, împreună cu soţia ridică dobânzi în valoare de 45 de mii de lei de la compania pe care o deţin – AI-Export SRL, specializată în comerţ şi export. Calmâc a mai declarat două case de locuit cu o valoare cadastrală de aproape 700 de mii de lei şi un automobil de model Toyota, achiziţionat în 2013 la un preţ de 400 de mii de lei. 

Valeriu Triboi - afaceri prospere, terenuri şi proprietăţi imobiliare

La Ministerul Economiei a venit în iulie 2014, din funcţia de director al Agenţiei Proprietăţii Publice, instituţie aflată în subordinea aceluiaşi minister. Funcţionarul  deţine o avere impresionantă de câteva milioane de lei, având afaceri în domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor.

În declaraţia de venit pentru 2013, acesta indică patru companii din Republica Moldova cu un capital social de circa 3,7 milioane de lei: Melanto&Co, Cvadro&Co, Cvadro Therm şi Lina Capital. Cvadro Therm are adresa juridică la sediul companiei Melanto&Co, firmă cu sediul în oraşul Codru şi administrată de soţia viceministrului, Agnesa Triboi. Tot ea este şi administratoarea Cvadro&Co, firmă a cărui adresă juridică este înregistrată în apartamentul mamei viceministrului, Sofia Triboi, care are o cotă-parte în cadrul companiei.

De mama lui Valeriu Triboi sunt legate şi alte afaceri. Astfel, în urma unui litigiu între SRL „Merant Plus”, SRL „Anevas Cuant” şi SRL „Agro Ialovenienii”, trei blocuri de locuit nefinisate din oraşul Ialoveni au trecut în proprietatea Sofiei Triboi. Firma Merant Plus este fondată şi administrată de Igor Lipceanu. Tot el figurează ca administrator al celei de-a patra firme a lui Triboi, Lina Capital. De asemenea, el figurează ca reprezentant al Finpar Invest, despre care anterior presa scria că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc.

Valeriu Triboi este proprietarul a cinci imobile, dintre care trei apartamente, un spaţiu comercial de 871 de metri pătraţi evaluat la doar 300.000 de lei şi altul de 202 metri pătraţi cu o valoare de 200.000 de lei. Triboi mai are în posesie şi peste 30 de terenuri cu o valoare de peste două milioane de lei. La capitolul bunuri mobile, oficialul indică două maşini de model BMW, cumpărate cu 700 de mii de lei în total. 

Ministerul Tineretului şi Sportului

Adjuncţii ministrei Tineretului şi Sportului Loreta Handrabura au devenit Dragoş Hîncu şi Andrei Spânu. 

Dragoş Hîncu - firme scăpate din vedere

A mai fost viceministru al Tineretului şi Sportului în mandatul lui Octavian Bodişteanu, fiind demis din funcţie de premierul Gaburici. Anterior, Hîncu a fost director al echipelor naţionale la Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF), unde s-a transferat din funcţia de vice-preşedinte al clubului Milsami, al cărui patron este controversatul om de afaceri Ilan Shor.

În declaraţia de venit pentru 2013, Hîncu indică un salariu de peste 84 de mii de lei. El mai are în proprietate două terenuri, un apartament  cu valoarea de 588 de mii de lei şi o cotă parte de 25% dintr-un alt apartament. Noul viceministru mai are în posesie un Mercedes, pentru care a plătit 151 de mii de lei.

Dragoş Hîncu are şi afaceri, doar că a uitat să le menţioneze în declaraţia pe avere. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că el a fondat, împreună cu Agentul FIFA Arcadie Zaporojan, Societatea cu Răspundere Limitată A.Z. SPORT MEDIA. Firma are mai multe obiective de activitate, printre care publicitatea, activităţi ale bazelor şi amenajărilor sportive şi altele.

Continuarea citiţi pe anticoruptie.md