„Este vorba despre firma „EnergoKapital”, o companie off-shore intermediară între MoldGRES şi Republica Moldova, creată la Tiraspol la finele anului trecut. Centrala de la Kuciurgan percepe pentru un Kilowatt 1,8 cenţi, iar Republica Moldova o cumpără cu 6,8 cenţi de la firma din Transnistria”, a precizat expertul, în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune TV 7, citat de IPN.

Potrivit lui Tofilat prin această schema consumatorii moldoveni sunt furaţi lunar de 12,5 milioane de dolari. „Republica Moldova importă anual în jur de trei miliarde de kilowaţi, ceea ce înseamnă că firma intermediară câştigă anual în jur de 150 milioane de dolari”, a argumentat economistul.

Sergiu Tofilat a mai spus că firma „EnergoKapital” a fost desemnată în urma unui tender organizat de către Ministerul Economiei.

Premierul Valeriu Streleţ a declarat într-o emisiune televizată la început de mandat că va cere să se facă investigaţii în cazul firmei intermediare din Transnistria. „Este o firmă din doi angajaţi, directorul şi contabilul, dar este al doilea după mărime contribuabil din Transnistria. Trebuie să renunţăm la acest intermediar, în urma căruia are de suferit consumatorul moldovean”, a spus atunci Streleţ.