Analiştii subliniază că finanţarea partidelor din bugetul de stat a fost o reformă necesară, pentru a diminua influenţa banilor în politică, mai exact, influenţa unor donatori mari. Doar că varianta în care a fost adoptată această lege în Republica Moldova nu a limitat şi donaţiile private, ceea ce permite, în continuare, unui grup restrâns de persoane să controleze partidele politice, iar prin intermediul acestora, să dirijeze întreaga situaţie politică.
 
„Modalităţile sunt diferite în diferite ţări, dar un lucru este important: donaţiile acolo unde sunt admise, sunt limitate, sunt limitate drastic pentru persoane fizice şi cu atât mai mult pentru corporaţii. Cred că este cazul să trecem la o finanţare mult mai substanţială de la buget şi diminuarea drastică a limitelor pentru donaţii ale persoanelor fizice şi juridice sau chiar în general lichidarea finanţării partidelor de la corporaţii. La noi legea cu finanţarea partidelor a fost trecută într-o formă încât iarăşi oligarhii să finanţeze partidele şi pe lângă aceasta să fie finanţate aceste partide şi de la buget”, a spus directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.


În consecinţă, continuă Arcadie Barbăroşie: „Avem un sistem de partide politice care de fapt nu sunt altceva decât afaceri. Orice investitor încearcă să-şi scoată profit şi îl scot de pe spinarea noastră. Aceste organizaţii nu sunt democratice, nu sunt transparente, sunt conduse de câteva persoane care investesc în ele. Parlamentul nu este altceva decât o maşină de vot în care parlamentarii votează aşa cum le zice şeful de partid sau şeful de fracţiune, iar acest şef este dirijat desigur de aceşti investitori despre care discutam”.
 
Comisia Electorală Centrală planifică să cheltuiască anul viitor 52,8 milioane de lei, dintre care 41 de milioane sunt prevăzute pentru subvenţionarea partidelor care au participat la ultimele alegeri parlamentare şi locale. Suma a fost calculată reieşind din prevederile legii privind finanţarea partidelor politice, ce stipulează că 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat sunt destinate actorilor politici, fiind repartizate în funcţie de performanţele obţinute la scrutin.