Compania Kroll a fost selectată în urma unui concurs închis, desfăşurat de Banca Naţională, care a fost acuzată, la rândul ei, de implicare în tranzacţiile scandaloase. La concurs au participat cinci companii - Kroll, Ernst & Young, KPMG, Deloitte & Touche şi Pricewaterhouse Coopers. Informaţia a fost publicată de Newsmaker, care citează anumite surse.

Recent, guvernatorul BNM a confirmat că a fost selectată compania care va face auditul la cele trei bănci, însă nu a precizat despre ce companie este vorba. Ancheta va dura patru săptămâni, perioadă în care experţii străini vor analiza tranzacţiile dubioase de la BEM, Banca Socială şi Unibank, vor urmări direcţia fluxurilor financiare, vor identifica participanţii schemelor, precum şi vor propune strategii pe termen lung care să permită RM să recupereze pierderile.

O sursă a Newsmaker, familiarizată cu activitatea companiei Kroll, a declarat: „Detectivii financiari ai companiei oferă servicii celor mai mari corporaţii din lume. Ei sunt capabili să ajungă la esenţă: să afle unde au plecat banii din bănci, dacă au fost respectate practicile bancare şi să sugereze modalităţi de returnare a fondurilor. Mai departe totul va depinde de ce vor face autorităţile moldoveneşti cu rodul muncii experţilor străini”.

Amintim că statul a cedat pachetul majoritar la BEM în august 2013, după ce instituţia a fost adusă în prag de faliment printr-un management defectuos. Acum două luni, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Banca de Economii trebuie să revină în proprietatea statului. Tot atunci, premierul Iurie Leancă a cerut BNM-ului să selecteze o companiei internaţională care să expertizeze situaţia din sectorul bancar din Moldova, în special cea de la Banca de Economii.

De menţionat este semnalul de alarmă dat ieri fostul premier al RM, Ion Sturza, care a declarat că în sistemul bancar din RM au loc lucruri şi tranzacţii dubioase, sub umbrela Băncii Naţionale. Potrivit fostului premier, rulajul total de valută tranzacţionată contra lei, în decembrie 2014, a însumat 4,17 miliarde de dolari, adică de 2,3 ori mai mult decât în octombrie.  Acest rulaj a fost făcut în luna care a precedat instituirea administraţiei speciale la Băncii de Economii. „De unde vine această ofertă enormă de MDL pusă la dispoziţia unor bănci alese pe sprânceană (BEM, Banca Socială, Unibank), în timp ce oferta de credit a scăzut, depozitele au stagnat?! Asistăm la o nouă MEGA-AFERĂ în sistemul bancar, ghidată de BNM. Hoţia şi incompetenţa ne costă miliarde de dolari”, a declarat Ion Sturza. Mai mult, omul de afaceri afirmă că Banca Naţională a încercat în mod artificial să acopere gaura creată în sistemul bancar, printr-o emisie de 21 de miliarde de lei de lei, ceea ce reprezintă 25% din Produsul Intern Brut. Din cauza acţiunilor responsabililor de la banca centrală, ne aşteaptă o creştere drastică a inflaţiei, estimează Ion Sturza.

Şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, atenţionează că situaţia de la BEM va avea ecouri negative de lungă durată. Ex-ministrul a declarat la Jurnal TV că actualul curs al leului reprezintă efectul implicit al situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. „Cele trei bănci care acum, pe de o parte, sunt luate în administrare specială, pe de altă parte, sunt bănci în care sunt pompaţi bani mulţi din rezervele Băncii Naţionale. Ulterior, dacă se va ajunge să fie preluată toată această datorie asupra statului, asupra bugetului, toţi noi, contribuabilii, vom suporta aceste consecinţe. Iar efectul este, în zilele acestea, asupra cotaţiei cursului”, a menţionat Negruţa.