În timp ce unii experţi economici declară că leul este supus unui atac speculativ, iar BNM acţionează cu întârziere, banca centrală susţine că evoluţiile de pe piaţa valutară sunt cauzate de cererea sporită de valută din partea agenţilor economici, dar şi din cauza situaţiei geopolitice din regiune.

„Dolarul se apreciază faţă de mai multe valute din regiune. Economia americană se relansează, iar cea europeană se află în recesiune. De asemenea, există şi incertitudinea din regiune, iar rubla a început să se deprecieze, fapt care influenţează la fel piaţa din RM. Totodată, este o cerere de valută mai sporită din partea agenţilor economici, în timp ce oferta este mult mai mică. În 11 luni din 2014, oferta de valută a scăzut cu 23 la sută, iar cererea din partea agenţilor economici a rămas practic neschimbată. Gradul de acoperire a cererii de valută a fost de 82%. Decalajul a fost acoperit prin intervenţiile BNM”, a declarat directorul departamentului operaţiuni valutare din cadrul BNM, Lucia Hadârcă.

Specialiştii de la banca centrală nu au putut spune care va fi evoluţia dolarului, dar au menţionat că situaţia ar putea reveni la normal datorită plăţilor efectuate de agenţii economici pentru importul resurselor energetice.

„Nu facem previziuni privind cursul, dar monitorizăm. În caz de necesitate vom face intervenţii”, a adăugat Lucia Hadârcă.

Dolarul a atins astăzi cea mai mare cotă din istoria RM, trecând peste pragul psihologic de 16 lei. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru marţi, 13 ianuarie, un curs de schimb pentru un dolar de 16 lei şi 2 bani, în creştere cu 18 bani faţă de ieri. Pentru moneda unică europeană cursul oficial de schimb este de 18 lei şi 90 de bani, cu 7 bani mai mult decât ieri.

Anterior, fostul premier Ion Sturza a declarat că leul este supus unui atac speculativ fără precedent, iar Banca Naţională a acţionat cu întârziere, epuizând rezervele valutare într-un mod absolut ineficient. Sturza a menţionat că responsabilii de la banca centrală ar fi trebuit să intervină moderat şi să pedepsească speculanţii.