„Am dispus o investigaţie cu angajarea unor companii internaţionale cu credibilitatea necesară, dar şi cu competenţa necesară, pentru a evalua exact care este situaţia în sistemul bancar şi, în mod special, la BEM şi a vedea dacă au fost comise astfel de scheme frauduloase sau a fost vorba despre un management incorect sau de abuz de putere”, a anunţat Leancă.

Totodată, premierul promite că dacă se va descoperi că a fost vorba despre un management incorect sau fraudulos, vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

„Am solicitat partenerilor noştri americani şi europeni să ne sprijine activ acum în investigarea acestor soluţii şi în cazul în care se va descoperi că într-adevăr astfel de scheme au avut loc sau a fost vorba despre un management incorect sau fraudulos, atunci cei care s-au făcut vinovaţi de aşa ceva să fie traşi la răspundere”, a mai spus Leancă.

Premierul a menţionat că a dat dispoziţie şi instituţiilor de drept din Republica Moldova să investigheze ce s-a întâmplat în ultima perioadă în sistemul bancar. „În cazul în care se va stabili că cineva premeditat a prejudiciat interesele băncilor, ale statului şi ale cetăţenilor, să fie tras la răspundere”, a adăugat Iurie Leancă.

Amintim că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului acum o săptămână, după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3 % din capitalul BEM. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei.

Decizia CSJ a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care spun că revenirea BEM în gestiunea statului este o povară pentru autorităţi, întrucât instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget pentru a o face din nou profitabilă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.