Este concluzia anunţată la sfârşitul discuţiilor de către Consiliul de Directori Executivi al FMI, pe marginea celei de-a doua monitorizări post-program pentru Republica Moldova.

„De curând au intrat în vigoare prevederile legislative menite să restabilească atribuţiile BNM, dar se atestă în continuare deficienţe în aplicarea cerinţelor de reglementare care vizează băncile. Prevederile legislative menite să asigure restabilirea atribuţiilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare încă urmează a fi adoptate”, constată FMI.

Directorii executivi ai FMI au accentuat importanţa implementării rapide a recomandărilor misiunii recente de evaluare a situaţiei în sectorul financiar.

„Se recomandă sporirea calităţii guvernării corporative în sectorul bancar, inclusiv prin sporirea transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor”, se mai arată în concluziile FMI.

Pentru acest an, FMI prognozează o reducere a ritmului creşterii economice în Republică până la circa 2%. Factorii care provoacă această reducere sunt evoluţia moderată a volumului producţiei agricole, activitatea economică mai redusă a principalilor parteneri comerciali ai RM, dar şi impactul restricţiilor impuse de Rusia.

În 2015, se aşteaptă o restabilire a creşterii economice până la nivelul de 3,5%, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor de liber schimb recent negociate şi cu restabilirea cererii pe piaţa internă.

Experţii prognozează o deteriorare semnificativă a situaţiei bugetar-fiscale. Deficitul bugetar va creşte de la 3,8% din PIB în 2013 până la 5,4% în 2014 şi, dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare, până la 7,1% în 2015.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.