„Astfel băncile îşi vor onora achitarea depozitelor persoanelor fizice şi a entităţilor publice, în valoare de 500 de mii de lei, dar şi creanţele bancare interne”, se arată în raportul FMI.

Experţii FMI susţin că problemele grave de guvernare corporativă din sistemul bancar constituie în continuare un risc pentru stabilitatea financiară a Republicii Moldova şi că este vitală sporirea transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor.

Precizăm că BNM a instituit administrare specială la Banca de Economii, care a revenit în proprietatea statului la sfârşitul lui noiembrie, după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care deţin împreună 0,3 % din capitalul BEM. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei.

Decizia CSJ a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care spun că revenirea BEM în gestiunea statului este o povară pentru autorităţi, întrucât instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget pentru a o face din nou profitabilă.

Premierul Iurie Leancă a declarat că situaţia de la Banca de Economii va fi investigată de experţi internaţionali pentru a se vedea dacă au fost aplicate scheme frauduloase şi dacă de vină este managementul incorect sau abuzul de putere. 

Totodată, premierul a promis că dacă se va descoperi că a fost vorba despre un management incorect sau fraudulos, vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.