Clădirea va fi amplasată pe locul fostei Cafenele Guguţă, preluată de prim-vicepreşedintele PD prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie.

Cafeneaua a intrat în posesia firmei Finpar Invest, al cărei acţionar figura anterior Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, în urma unei succesiuni de tranzacţii. Localul are o suprafaţă de o mie două sute de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar.

„Hotelul va fi unul din segmentul premium, cu piscină, centru de fitness, iar investiţia totală est estimată la 20 de milioane de euro”, a declarat pentru NewsMaker, unul dintre reprezentanţii companiei Finpar Invest.


Sursa poză: newsmaker.md

Finpar Invest este administrată de către Ghenadie Sajin, unul dintre afaceriştii care a participat împreună cu judecători şi procurori la vânătoarea ilegală din Pădurea Domnească soldată cu moartea lui Sorin Paciu. Presa a scris că Sajin este apropiatul lui Plahotniuc.

Experţii au calificat transmiterea Cafenelei Guguţă în posesia Finpar Invest drept încă o fărădelege acoperită de aşa-numita justiţie.

Potrivit investigaţiilor din presă, în 2007, 80 la sută din Cafeneaua Guguţă a fost vândut cu 5 milioane de lei unei persoane fizice, fără acordul CMC-ului, care era acţionar majoritar. Ulterior, persoana fizică a vândut întreg imobilul unei firme la preţul de doar 2 milioane jumătate de lei, iar peste o lună, în pofida preţului mic de achiziţie, firma a gajat cafeneaua la suma de 1 milion de euro. Deja peste doi ani „Guguţă” a fost revândut unei alte firme, care în 2009 a fuzionat prin absorbţie cu Finpar Invest.

Abia peste un an, Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată declararea nulă a contractelor de vânzare-cumpărare. Şi deşi procesele au durat trei ani, CMC-ul a rămas păgubaş.

Anterior în presă au fost mediatizate mai multe cazuri în care Curtea Supremă de Justiţie a emis decizii favorabile afacerilor gestionate de Vladimir Plahotniuc. Este vorba şi de cele două insule de pe lacul din Parcul „La izvor“, cu o suprafaţă de peste un hectar, estimate de experţi imobiliari la aproximativ 4 milioane de euro, împreună cu aproape jumătate de hectar de parc aferent restaurantului, care potrivit experţilor este evaluat la suma de aproximativ 400 de mii de euro.

Potrivit altei decizii a CSJ, care a lăsat în vigoare o hotărâre a Curţii de Apel, întreprinderea de stat "Registru" a fost obligată să plătească 41 de milioane de dolari unei firme irlandeze care a fost consultată de o companie reprezentată de către Val Gurvits, unul dintre avocaţii prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit dezvăluirilor făcute de justiţia britanică, compania cipriotă a lui Plahotniuc, Finpar Victoria Ltd, este unicul asociat al OTIV Prime Holding B. V., înregistrat în Olanda. În acest holding intră mai multe companii, inclusiv OTIV Prime Real Estate B.V., asociat unic al Finpar Invest SRL.

Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul Nobil şi clubul de noapte Drive.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.