„Relaţiile comerciale internaţionale ale RM în cea mai mare parte a lor se efectuează în dolari, fapt ce demonstrează că criza dolarului este provocată artificial. Respectiv afirmaţia că situaţia de criză a dolarului pe piaţa valutară din Moldova este de natură speculativă se confirmă şi prin aceasta. O altă confirmare este faptul că cea mai mare parte a remitenţelor se efectuează în dolari. Deci avem situaţia, când pe piaţa valutară nu trebuie să fie deficit de dolari. Corect era ca dolarul să fie la o cotaţie de 13,2-13,9 lei, iar euro să fie cotat la un curs de 17,2-17,6”, a adăugat Costandachi.
 
Din cauza aprecierii dolarului ne aşteaptă noi scumpiri, susţine expertul. „Impactul devalorizării leului faţă de dolarul american va provoca din nou creşteri de preţuri la principalele produse energetice: benzină, motorină, gaz, electricitate, dar şi la cele alimentare, deoarece majoritatea produselor alimentare sunt de provenienţă străină”, a conchis Costandachi.
 
Şefa departamentului Operaţiuni Valutare, din cadrul BNM, Lucia Hadârcă, a declarat ieri că această situaţia  este cauzată de deficitul de valută străină pe piaţă şi că banca centrală a intervenit cu încă o vânzare de încă 20 de milioane de dolari americani.