În primele nouă luni ale anului 2014, Moldova a exportat în Uniunea Europeană mărfuri în valoare de 905 milioane de dolari, în creştere cu aproape 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Totodată, se înregistrează şi o creştere a importurilor din Uniunea Europeană, care s-au cifrat la 1 miliard 900 milioane de dolari, cu aproape opt la suta mai mult decât anul precedent.

Totuşi, produsele agroalimentare constituie doar o treime din volumul total de exporturi moldoveneşti în Uniunea Europeană. Celelalte două treimi se referă la mărfurile industriale. În mare parte, este vorba despre articole manufacturate, precum încălţăminte, haine şi covoare. De cealaltă parte, scad schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Federaţia Rusă. În perioada ianuarie-septembrie 2014, pe piaţa rusă au ajuns mărfuri moldoveneşti în valoare de 344 de milioane de dolari, în scădere cu 30 la sută în raport cu perioada similară a anului trecut. Torul se datorează restricţiilor la import pe care Rusia le-a impus Republicii Moldova, spun experţii.

Exporturile mărfurilor moldoveneşti au scăzut nu doar în Federaţia Rusă, ci şi în întreg spaţiul CSI, unde Moldova a exportat anul acesta cu 17 la sută mai puţin decât în anul precedent. În total, în ultimele nouă luni, Moldova a exportat mărfuri în valoare de peste 1,7 miliarde de dolari, înregistrând o scădere nesemnificativă de 0,2 la sută faţă de 2013.