Melniker a încetat din viaţă în Roslyn Harbour, statul New York. Colegul său, producătorul Michael E. Uslan, l-a descris, într-o postare pe Facebook, ca o figură ''legendară'' a industriei de divertisment.

''Ben m-a învăţat că singurul lucru pe care îl iei cu tine atunci când mori şi îl laşi în urma ta este renumele'', a scris Uslan.

Melniker şi-a început cariera în compania MGM, în 1939, şi a parcurs toate treptele administrative până la funcţia de vice-preşedinte şi preşedinte al comitetului de selecţie a filmelor din cadrul studioului, a spus Uslan.

Supranumit ''Leul MGM'', Melniker a organizat producţia peliculelor ''Ben Hur'', ''Doctor Zhivago'' şi ''2001: A Space Odyssey''.

După ce a plecat din MGM, în parteneriat cu Uslan, a cumpărat, în 1979, drepturile de ecranizare pentru seria de benzi desenate ''Batman'', realizate de DC Comics. A fost producătorul seriei de la filmul realizat de Tim Burton în 1989, până la cea mai recentă producţie, ''Justice League'', din 2017.

Deşi a participat la realizarea unora dintre cele mai răsunătoare succese cinematografice din ultimii 30 de ani, Melniker era o ''persoană modestă'', îl descrie Uslan.

''Mi-a spus că ştia toate poveştile care se auzeau în culisele MGM în acei ani, dar n-ar fi dezvăluit lucruri care ar fi avut un impact negativ asupra acelor oameni, copiii sau nepoţii lor. Ben era un tip de treabă'', a mai spus fostul său coleg.