Peste 60.000 de persoane cer anularea unui concert al lui Bertrand Cantat, fostul lider al trupei Noir Désir

Peste 60.000 de persoane cer anularea unui concert al lui Bertrand Cantat, fostul lider al trupei Noir Désir
Sursa: www.news.ro Foto: afp 01.03.2018 18:09
Mai mult de 61.500 de persoane au semnat o petiţie cerând anularea unui concert de la festivalul "Papillons de nuit" din Normandia pe care îl va susţine Bertrand Cantat, fostul lider al formaţiei Noir Désir, condamnat la opt ani de închisoare pentru uciderea în 2003 a partenerei sale, actriţa Marie Trintignant, potrivit AFP.

"Punându-l în prim-plan pe Bertrand Cantat, banalizaţi violenţele împotriva femeilor şi le scuzaţi astfel", se arată în textul petiţiei online lansate pe charge.org la câteva zile după anunţul organizatorilor, la mijlocul lunii februarie, cu programul festivalului din Saint-Laurent-de-Cuves.

Textul, al cărui număr de semnatari nu a încetat să crească miercuri, aminteşte de loviturile mortale aduse actriţei Marie Trintignant, pentru care cântăreţul Bertrand Cantat a fost condamnat de justiţia lituaniană, de sinuciderea fostei sale soţii şi un articol din Le Point din 17 februarie care afirma că o plângere a fost depusă la poliţie împotriva cântăreţului de o femeie care cerea să fie protejată, ea acuzându-l pe artist de hărţuire.  

Semnatarii sunt indignaţi în special de faptul că festivalul, care a atras 68.000 de persoane în 2017, potrivit organizatorilor, îl prezintă pe site pe fostul cântăreţ de la Noir Désir ca pe un om "care nu şi-a pierdut nimic din dezgust, furie şi spirit critic". 

"Considerăm că singurul nostru criteriu în alegere este cel artistic", motivează organizatorii festivalului menţinerea concertului. "Noi am programat un artist care nu mai are nicio obligaţie judiciară, aşa cum sunt şi alţii".

Eliberat în 2007 din închisoarea Muret (Haute-Garonne), Bertrand Cantat a ispăşit mai mult de jumătate din pedeapsă după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru lovituri mortale contra partenerei sale din 2003, Marie Trintignant, fiica actorului Jean-Louis Trintignant. 

Asociaţia R.O.C., organizatoarea festivalului, se arată "în special ataşată luptei împotriva violenţelor aduse femeilor", dar invocă "dreptul oricărui cetăţean la o viaţă profesională după ce a fost judecat (...) Refuzăm să cenzurăm un artist". 

Bertrand Cantat începe joi un nou turneu pentru promovarea primului său album solo.
 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI