1. Indonezia este a patra cea mai populată ţară din lume, având aproximativ 262,7 milioane de locuitori, potrivit unui recensământ din 2016. Indonezia este depăşită la acest capitol doar de China, India şi Statele Unite ale Americii. Populaţia creşte cu 1,9% în fiecare an, un procent considerabil mai mare decât cel al altor state din regiune.

2. Indonezia este cea mai populată ţară de religie islamică. Multe insule şi sate din Indonezia au fost vizitate de misionari şi convertite la creştinism, însă credinţele străvechi nu au dispărut complet, ci s-au contopit cu cele mai recente. De exemplu, s-au păstrat superstiţii vechi şi credinţa în existenţa spiritelor rele. O excepţie este insula Bali, unde populaţia este predominant hindusă.

3. Indonezia are cel puţin 17.508 insule, potrivit CIA World Factbook, însă Institutul Naţional de Aeronautică şi Spaţiu a numărat cel puţin 18.307 insule, în 2002. În alte registre, numărul insulelor indoneziene variază de la 13.466 la 8.844.

4. În Papua, o provincie din estul Indoneziei, încă mai există triburi sălbatice. Cel puţin 44 din cele 107 triburi izolate din lume trăiesc în Indonezia. Unele familii de triburi încă păstrează „trofeele” umane ale bunicilor lor. Cu toate acestea, triburile nu se mai aventurează în afara zonelor pe care le deţin, aşa cum se întâmpla în trecut.

5. Cel mai mare lac vulcanic din lume, Lacul Toba, se află în Sumatra. Erupţia explozivă care a dus la formarea acestui lac a fost un dezastru catastrofic, care a dus la scăderea temperaturilor pe întreaga planetă, timp de 1.000 de ani, din cauza reziduurilor răspândite în atmosferă. Cea mai puternică erupţie din istoria Terrei a avut loc în urmă cu 75.000 de ani, când vulcanul Toba a aruncat în atmosferă, cu o viteză imensă, o cantitate uriaşă de cenuşă. Norul de cenuşă a ajuns inclusiv pe insula Ceylon, aflată la mii de kilometri distanţă.

Catastrofa produsă de vulcanul Toba ar fi constat într-o iarnă vulcanică pe Terra, care a durat între 6 şi 10 ani, şi la o scădere a temperaturilor medii la nivel global, pe o perioadă de 1.000 de ani, iar omenirea a fost la un pas de dispariţie, potrivit BBC News.

Erupţia a fost de 100 de ori mai mare decât cea mai mare erupţie din istoria recentă, cea a Muntelui Tambora, tot din Indonezia, care a avut efecte în toată emisfera nordică. Anul 1816 a rămas în istorie drept „anul în care nu a existat vară”.

6. O nouă insulă, Pulau Samosir, s-a format în centrul Lacului Toba, iar aici locuieşte tribul Bataks. Insula a devenit populară printre turiştii dornici de aventuri nonconformiste.

7. Indonezia este singurul loc de pe pământ în care poţi vedea în sălbăticie „dragonul Komodo”, o şopârlă uriaşă. Cele mai populare insule pentru cei care vor să vadă creatura sunt Insula Rinca şi Komodo. Amvele fac parte din provincia estică a Nusa Tenggara.

8. Sumatra este singurul alt loc, în afară de Borneo, unde poţi vedea urangutani sălbatici. Parcul Naţional Gunung Leuser este cel mai bun loc pentru cei care vor să vadă animalele şi este situat lângă satul Bukit Lawang.

9. Limba vorbită în Indonezia este foarte similară cu cea vorbită în Malaezia. Ambele au expresii şi cuvinte comune şi este destul de uşor pentru locuitorii celor două ţări să se înţeleagă între ei.

10. În arhipelagul indonezian se vorbesc peste 700 de limbi şi dialecte. Numai în Papua există cel puţin 270 de dialecte.