Telefilm Atelier constă din patru module – scenaristică, regie, producţie şi secrete din meserie, fiecare modul fiind compus din 12 ateliere.


 
„În cadrul atelierelor va fi teorie mai puţină, mai multă analiză şi exerciţiu la regie. La scenaristică primele zile vor fi mai mult teoretice, apoi va urma analiza unor filme, exerciţii de dezvoltare a unui pilot de serii TV. Un alt format e aşa-zisul „case-study”, adică prezentarea unei lucrări de succes şi  istoria realizării acesteia”, spune Valentina Iusuphodjaev. 

Cursurile vor fi susţinute de profesionalişti locali şi internaţionali, care au în spate şcoli şi experienţe europene în domeniu.
 
„De exemplu, primul curs de scenaristică va fi ţinut de Jana Burbach, o scenaristă tânără, dar foarte talentată, care a făcut dramaturgia la Oxford, apoi a urmat şcoala de scenaristică din Berlin „Serial Eyes”, unde veţi găsi printre profesori nume foarte grele din domeniu, cum ar fi Jonathan Young, de la HBO Europe, sau Nicola Lusuardi, autorul uneia din cele mai cunoscute cărţi de scenaristică pentru seriale TV. Jana Burbach a lucrat la serialul thriller „Credo” pentru ZDF şi Arte, a creat seria web „Just Push Abuba”. Vreau foarte mult să implantăm ideea că toate meseriile, chiar şi cele creative, se învaţă. Dincolo de potenţialul artistic, fie vorbim de o producţie televizată sau de cinema, există experienţă şi cunoştinţe. Cu alte cuvinte, o idee frumoasă şi originală trebuie să ştii şi cum să o îmbraci într-o haină audiovizuală pe potrivă. Respectiv, e important să comunici cu oameni care practică o meserie cu succes, sunt pe val în domeniul lor, au în spate şcoli sau experienţe europene”, a declarat managerul de proiect.


 
„Cei pasionaţi de film sau TV ar trebui să participe la cursurile din cadrul acestui proiect pentru ca să „fure” din meserie. De la un scenariu bun începe un TV show de succes sau un film de artă. Dacă ştii cum să construieşti un conflict, cum să creezi un personaj captivant, vei reuşi să ai audienţă, fie e vorba de documentar sau de un reality-show. Dacă vrei să faci un produs de calitate, trebuie să fii la curent cu ce se întâmplă în lume, care sunt tendinţele actuale ale pieţii, cum găseşti parteneri în afara ţării, atunci ai nevoie de ateliere de producţie. Şi, în general, cred că în domeniul nostru poţi creşte doar dacă eşti curios”, a mai spus Valentina Iusuphodjaev. 

Primul modul în derulare, Scenaristică TV Drama, este un curs practic, în cadrul căruia, timp de 12 ateliere, participanţii vor avea posibilitatea să-şi dezvolte propriul proiect, ajutaţi de Jana Burbach, scenaristă din Germania.


 
Atelierul de scenaristică este format din două sesiuni a câte 6 zile. Prima sesiune începe pe 5 februarie 2018 şi durează până pe 10 februarie 2018. A doua sesiune: 26 februarie – 3 martie. Acestea vor avea loc în incinta Bibliotecii Naţionale.

Găsiţi aici Formularul de aplicare.

Formularul completat se expediază pe adresa [email protected] până pe data de 26 ianuarie.

IMPORTANT:

- Cursul de Scenaristică TV Drama este gratuit şi sunt 12 locuri disponibile.
- Cursul se va ţine în engleză.
 
Informaţie detaliată găsiţi pe site-ul Telefilm Atelier sau pe pagina de Facebook a proiectului.

Totodată, puteţi să-i contactaţi pe reprezentanţii proiectului pe [email protected] sau la numărul de telefon 069221103.