Basi a trăit mult mai mult decât suratele sale: urşii panda au o speranţă medie de viaţă de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, specimenele care trăiesc în captivitate pot trăi mai mult.

Animalul a fost o vedetă în China, unde fiecare dintre zilele sale de naştere a fost sărbătorită cu fast în faţa camerelor video. În general, i se oferea un tort mare, adaptat la mărimea sărbătoritei, relatează AFP.

Televiziunea publică a difuzat joi un reportaj live de la grădina zoologică din sud-estul Chinei unde era găzduită Basi şi unde a fost organizată o ceremonie funerară în onoarea ei.

''Cu inima grea anunţăm solemn că celebra ursoaică panda Basi (...), mesager de prietenie în China şi în afara ţării, a murit la 13 septembrie 2017 la ora 08:50 la vârsta de 37 de ani'', a declarat sobru joi Centrul de cercetare şi schimb de panda uriaş din oraşul Fuzhou, provincia Fujian .

Basi s-a născut în sălbăticie, dar a fost salvată când era foarte tânără după ce a căzut într-un râu din sud-vestul Chinei şi a trăit de atunci în captivitate, a precizat acest centru specializat.

Ursoaica a fost împrumutată o dată în străinătate pentru şase luni, la o grădină zoologică din San Diego (SUA) în 1987.

În prezent există mai puţin de 2.000 de urşi panda în libertate, fiind ameninţaţi de dispariţia drastică a habitatului lor în ultima jumătate de secol.

Cu toate acestea, China a pus în practică mijloace importante pentru conservarea speciei şi a mediului acestui mamifer. Prin urmare, în 2016, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a scos acest animal de pe lista speciilor cele mai ameninţate cu dispariţia.