Consumul regulat de cafea te poate ajuta să-ţi prelungeşti viaţa, potrivit celor mai actuale studii. Datele se bazează pe monitorizarea a peste 700.000 de adulţi americani de vârstă mijlocie şi persoane de vârsta a treia. Astfel lista de beneficii legate de consumul moderat de cafea s-a mărit considerabil. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau zilnic cafea, comparativ cu nonconsumatorii, au un risc de deces cu 18% mai mic în următorii 10- 16 ani.

"Dacă aţi fost întotdeauna un consumator de cafea nu există nici un motiv să vă opriţi. Consumul moderat de cafea poate fi încorporat într-un stil de viaţă sănătos", a declarat Veronica Setiawan, cercetător principal la unul dintre studii. Veronica Setiawan este profesor de medicină preventivă la Şcoala de Medicină Keck din California. Pentru studiul lor, Setiawan si colegii săi au folosit date despre aproape 186.000 de subiecţi de toate rasele. La începutul studiului, în anii 1990, oamenii au raportat obiceiurile lor de dietă şi stilul de viaţă, inclusiv consumul de cafea. În decursul următorului deceniu, mai mult de 58.000 de participanţi la studiu au decedat. S-a dovedit totuşi că băutorii de cafea au avut cote mai bune de supravieţuire. Astfel, indiferent de rasă, consumul de cafea creşte speranţa de viaţă.

Autorii au descoperit o asociere între consumul ridicat de cafea şi scăderea riscului de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare, respiratorii şi renale, dar şi a cancerului şi diabetului.

Al doilea studiu a avut rezultate similare. Cercetarea a inclus peste 520.000 de europeni, iar în timpul studiului, au decedat aproape 42.000 de persoane. Cei care au băut aproximativ trei ceşti de cafea pe zi au avut speranţa de viaţă mai mare în comparaţie cu non-consumatorii. Rezultatele ambelor studii au fost publicate în jurnalul american ''Annals of Internal Medicine''.

Ţine la distanţă un tip de cancer periculos

Specialiştii au subliniat faptul că această băutură ar susţine funcţia hepatică. Consumul de cafea reduce riscul de carcinom hepatocelular, cel mai răspândit tip de cancer la ficat, cu aproximativ 40%, arată cea mai recentă meta-analiză efectuată pe această temă, ce a fost publicată în jurnalul Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Mai mult, anumite date sugerează că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de cancer la ficat cu mai mult de 50%. Cancerul la ficat este cel de-al şaselea cancer ca număr de cazuri în lume şi al treile cancer ca număr de decese la nivel mondial. Carcinomul hepatocelular reprezintă principalul tip de cancer de ficat, reprezentând peste 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial. Infecţiile cronice cu virusurile hepatitei B şi C sunt principalele cauze ale cancerului de ficat; printre alţi factori de risc se numără alcoolul, tutunul, obezitatea şi diabetul.

Cafeaua aduce şi alte multe beneficii organismului. De exemplu, cei care obişnuiesc să consume această băutură au un risc redus de boli mintale. În plus, această licoare poate stimula memoria, dar te poate scăpa şi de nesuferitele migrene. Consumul de cafea are efecte pozitive şi în ceea ce priveşte prevenirea cancerului de piele. Acest lucru se datorează cofeinei, care distruge o proteină numită ATR şi distruge astfel celulele afectate de expunerea constantă la razele de tip UV.