Potrivit presei din Franţa, 26.000 de euro ar fi cheltuit Emmanuel Macron, preşedintele Republicii, pe serviciile de machiaj, în cele trei luni de când a ajuns la Palatul Elysee. Adică 288 de euro pe zi, cât salariul minim brut lunar pe economie în România şi de 1,4 ori mai mult decât un salariu minim net lunar pe economie.

Macron a venit la Bucureşti joi încercând să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte – alături de alţi responsabili din ţările din Est - modificarea directivei europene privind angajaţii detaşaţi din domeniul serviciilor pentru că, susţine Macron, angajaţii din ţările Europei de Est destabilizează piaţa muncii din Vest pentru că cer şi primesc salarii prea mici. Prudent, Iohannis nu a zis nici da, nici nu.

Angajaţii detaşaţi, aşa cum sunt ei definiţi de directiva 2014/67/UE, sunt din toate domeniile: şoferi, zidari, sudori, bone – recrutaţi de companii din Vest pe o perioada limitata.

Două reviste – Le Point şi Paris March – susţin că au dezvăluit secretul din spatele strălucirii tânărului preşedinte francez.

"Cheltuielile cu serviciile de machiaj ale lui Emmanuel Macron, de când a ajuns preşedinte, se ridică la 26.000 de euro. Palatul Elysee dă asigurări că factura va scădea", susţine Paris Match care a “aprofundat” subiectul după ce Le Point, o revistă mai sobră, publicase o notă despre micile cheltuielile cu machiajul ale preşedintelui Republicii.

"Două facturi de 10.000 şi 16.000 de euro au fost emise de o machieuză profesionistă care a mai lucrat pentru preşedinte în campania electorală prezidenţială. Am căutat o soluţie de urgenţă. Nu am avut o alta decât a recurge la o machieuză externă; nu există angajaţi la Elysee care să practice această meserie", citează Paris Match surse la la Palatul Elysee.

Aceeaşi publicaţie îi dă credit lui Emmanuel Macron, amintind că frizura lui Francois Hollade costa 30.000 de euro pe trimestru.