''Imaginea păsării dodo este cea a unei creaturi grase şi stupide, dar în realitatea nu avem date că ar fi fost chiar aşa'', explică cercetătorii de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud într-un comunicat.

Studiind 22 de exemplare de dodo, o echipă internaţională de cercetători a stabilit că pasărea îşi depunea ouăle în luna august.

''Perioada de ovulaţie începea în august, apoi ouatul şi ecloziunea aveau loc în luna septembrie. Puii se dezvoltau foarte repede pentru a face faţă verii australe corespunzătoare anotimpului furtunilor din Insula Mauritius'', explică pentru AFP Delphine Angst de la Universitatea din Cape Town, autoarea principală a studiului.


Puţin mai mare decât o lebădă, dodo era o pasăre greoaie, care cântărea aproximativ 20 de kilograme şi nu putea să zboare.

Până la sosirea navigatorilor olandezi pe insulă, în secolul al XVI-lea, pasărea şi-a dus existenţa într-un mediu fără niciun prădător.

Atitudinea sa pasivă în faţa pericolului — ceea ce a transformat-o într-un simbol al prostiei — a făcut ca numeroase păsări dodo să fie ucise de navigatori sau sfârtecate de câinii, porcii sau şobolanii aduşi de aceştia. În mai puţin de 200 de ani, specia a dispărut cu desăvârşire.

Analizând osemintele păsărilor dodo aflate în diferite muzee, cercetătorii au pus în evidenţă faptul că se puteau reproduce după primul an de viaţă sau că năpârleau din martie până în iulie pentru ''a-şi reînnoi penele deteriorate de furtuni sau în timpul ritualului de împerechere''.