Născut la Paris, în 1924, într-o familie armeană, Shahnour Varinag Aznavourian este unul dintre cei mai populari artişti francezi. A vândut discuri în peste 100 de milioane de copii, în 80 de ţări, potrivit Reuters. 

La ceremonia de joi, artistul a spus, cu rezerve, că este fericit. ”Cuvântul pe care îl pot spune este fericit, însă cu emoţie, desigur, pentru că sunt departe de ţara mea, de felul meu de a trăi, de felul în care sunt primit de oameni”.

Charles Aznavour a concertat, în aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul turneului ”One Night Only” despre care artistul spune că este ultimul din carieră. Interpretul, care a vizitat în mai multe rânduri ţara noastră, a afirmat: ”Cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să revin în faţa prietenilor mei, spectatorii”.

Shahnhour Varinag Aznavourian şi-a început cariera artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. În adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar în 1946 a fost descoperit de Edith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite.

Cu zeci de premii la palmares, Charles Aznavour a colaborat de-a lungul timpului, printre alţii, cu Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida şi Serge Gainsbourg.

Aznavour este cunoscut şi pentru eforturile sale depuse în scop caritabil, în Armenia, mai ales după cutremurul din 1988, care a ucis zeci de mii de oameni. A primit cetăţenia armeană în 2008 şi a fost numit, în 2009, ambasador al acestei ţări în Elveţia, poziţie pe care încă o deţine.