Potrivit unui fan al serialului foarte răbdător care a trecut bilanţul în revistă într-un videoclip, 150.966 de oameni au murit deja în "Game of Thrones". Cine vor fi următorii? Este ceea ce a încercat să descopere un anume Milan Janosov, doctor în filosofie.

Bărbatul a pus la punct un algoritm care indică probabilităţile pentru fiecare personaj din serial de a-şi pierde viaţa. El şi-a explicat demersul într-un raport, publicat la începutul lui iulie pe site-ul Center for Network Science, înainte de începutul sezonului al 7-lea al serialului.

În reţeaua rezultată, fiecare "nod" care poate fi văzut reprezintă un personaj. Între acestea sunt trasate linii, care reprezintă legăturile cu ceilalţi. Cu cât acestea sunt mai groase, cu atât interacţiunile lor, sau scenele în care apar împreună, sunt mai dese. De asemenea, fiecare culoare simbolizează o casă nobiliară: albastru pentru Stark, roşu pentru Lannister, galben pentru Martell etc. Celor care nu aparţin de nicio casă li s-a repartizat culoarea gri.

Apoi, doctorul în filosofie se axează în special pe profilul a 61 de personaje care au murit în primele şase sezoane ale serialului. "Scopul nostru a fost să legăm poziţia în această reţea de probabilitatea de supravieţuire: poate una să o prezică pe cealaltă?", a afirmat el. În 72,3% din cazuri, răspunsul a fost "da".

Milan Janosov a testat apoi algoritmul pe personaje încă în viaţă. Rezultatul a fost că prima care va muri este Tyene, fiica lui d'Oberyn Martell şi Ellaria Sand. Acesta a fost confirmat parţial de serial, în sensul că Tyene pare să fi murit în ultimul episod, deşi este ultima dintre fiicele Elariei care are această soartă, în timp ce Ellaria primeşte din partea lui Cersei promisiunea că va fi ţinută în viaţă pentru a vedea trupul fiicei ei putrezind.

Apoi, potrivit algoritmului, i-ar veni rândul să moară lui Daenerys Targaryen, urmată de Viermele Cenuşiu. Pe de altă parte, algoritmul îi creditează cu o viaţă mai lungă pe Lannisteri, indiferent că este vorba de Cersei sau Jaime.

Pe de altă parte însă, algoritmul nu a prevăzut moartea lui Olenna Tyrell, care s-a produs în ultimul episod difuzat al serialului (episodul 3 din sezonul 7).

În realizarea algoritmului, Milan Janosov s-a bazat pe "interacţiunile sociale" între diferiţi protagonişti. El le-a cuantificat pe acestea plecând de la dialogurile din serial şi a obţinut această schemă grafică.

De notat că anul trecut a fost dezvoltat un alt algoritm în scopul de a prezice moartea personajelor din Game of Thrones. Acesta se baza pe criterii precum sex, apartenenţa la un clan, statut social, vârstă, importanţa şi popularitatea personajului. Acest algoritm îl dădea pe Tommen Baratheon drept unul dintre cei mai probabili defuncţi, urmat îndeaproape de Stannis Baratheon şi Daenerys Targaryen. Dacă primele estimări s-au dovedit a fi adevărate, rămâne ca scenariştii serialului să decidă dacă viaţa Mamei dragonilor merită salvată sau nu, notează l'Express.