La vârsta de 7 ani a jucat pentru prima dată într-o producţie de film, ''The Dark End of the Street'' (1979), un film independent realizat de un prieten al familiei părinţilor lui Benjamin. ''The Voyage of the Mimi'', o producţie PBS, a fost următorul proiect în care a jucat Benjamin Aflleck la vârsta de 8 ani. În acelaşi an, Affleck l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină cel mai bun prieten, Matt Damon, care atunci era un băieţel de 10 ani ce locuia la o distanţă de două blocuri de locuinţa părinţilor lui Ben.A urmat Cambridge Rindge şi Latin School unde a urmat cursurile de actorie, în timpul liceului a jucat în mai multe producţii de televiziune. A frecventat cursurile Universităţii Vermont şi ale Occidental College din California, însă a părăsit cursurile alegând platourile de filmare de la Hollywood.

''School Ties'' (1992) a fost primul proiect mai important pentru marele ecran în care Ben Affleck a jucat alături de Matt Damon şi Brendan Fraser. ''Dazed and Confused'' (1993), "Mallrats'' (1993) şi ''Chasing Amy'' (1997) au pavat drumul lui Affleck către succes. În 1992 a început împreună cu Matt Damon să lucreze la realizarea scenariului peliculei "Good Will Hunting'', ale cărei drepturi de producţie au fost achiziţionate de casa de producţie Miramax în 1996. Cu o distribuţie care-i reunea printre alţii pe Damon, Affleck şi pe mult mai cunoscutul Robin Williams, "Good Will Hunting'' câştigă Oscarul pentru cel mai bun scenariu şi îi oferă lui Affleck o importantă rampă la Hollywood.

A jucat alături de Bruce Willis şi Liv Tyler în blockbuster-ul ''Armageddon'' (1998), care a fost în anul apariţiei al doilea film ca încasări strânse din bilete. A jucat în ''Shakespeare in Love'', care a câştigat numeroase premii Oscar, iar în urma colaborării pe platourile de filmare cu actriţa Gwyneth Paltrow între cei doi s-a înfiripat o relaţie de iubire care a durat până la finalul anului 1998.

''Boiler Room'' (2000), ''Bounce'' sau noua colaborare cu regizorul Michael Bay la blockbuster-ul ''Pearl Harbour'' (2001) sunt doar câteva din producţiile cinematografice în care a fost implicat, iar în 2002 Ben Aflleck a fost producător executiv în seria televizată ''Push, Nevada'' a reţelei ABC.

Succesul său regizoral a fost punctat prin pelicula ''Argo'' (2012), povestea eliberării diplomaţilor americani de la ambasada SUA din Teheran în 1979. A obţinut Globul de Aur şi Oscarul pentru cel mai bun film în 2013, precum şi numeroase premii din partea sindicatelor de profil din SUA.

Pelicula ''Gone Girl'' (2014), adaptarea romanului omonim al lui Gillian Glynn, a fost foarte bine primit de publicul nord-american şi de cel european. În schimb blockbuster-ul "Batman v Superman: Dawn of Justice" a strâns cele mai multe premii Zmeura de Aur, la cea de-a 37-a ediţie, ce reprezintă o parodie a Oscarurilor care recompensează cele mai slabe realizări ale cinematografiei americane, conform France Presse.

Viaţa sa personală a fost presărată de numeroase momente de cumpănă. În noiembrie 2003 actorul a anunţat că s-a logodit cu artista Jennifer Lopez, în 2004 cei doi despărţindu-se. A fost căsătorit cu actriţa Jennifer Garner din 29 iunie 2005 până în aprilie 2017, când cei doi au înaintat actele de divorţ, conform revistei People. Cei doi au împreună o fetiţă, Violet Anne, şi un băiat, Samuel.

Până în prezent a câştigat peste 70 de premii şi a fost nominalizat la peste 100 de categorii de premii ale industriei de profil.