Record mondial: 456 de baloane cu aer cald au decolat simultan în Franţa

Record mondial: 456 de baloane cu aer cald au decolat simultan în Franţa
Sursa: www.agerpres.ro Foto: agerpres.ro 28.07.2017 17:42
Recordul mondial pentru o decolare în linie a unor baloane cu aer cald a fost doborât la Chambley, o localitate din estul Franţei, după ce 456 de astfel de aparate de zbor s-au ridicat simultan de la sol, depăşind precedentul record stabilit în urmă cu doi ani la un eveniment similar de 433 de baloane, informează AFP.

"Suntem într-un progres constant, este o mare mândrie, deoarece ţineam foarte mult la acest record", a declarat Philippe Buron-Pilatre, organizatorul bienalei Lorraine Mondial Air Ballons, care a certificat noul record alături de un executor judecătoresc, la ora 07.00 GMT.

Evenimentul, cea mai mare reuniune a conducătorilor de baloane cu aer cald din lume, debutase însă sub auspicii mai puţin favorabile.

Condiţiile meteorologice puţin propice i-au constrâns pe organizatori să amâne de două ori tentativa de record mondial, duminica trecută, apoi miercuri.

În pofida unui cer acoperit de nori, vineri, vântul a fost suficient de slab pentru a permite decolarea baloanelor.

"Ne-am temut puţin, pentru că, în general, tentativa are loc în prima săptămână, când aici se află cel mai mare număr de piloţi", a declarat Philippe Buron-Pilatre, urmaş al autorului primului zbor cu balonul, realizat în 1783 la Paris de Jean-Francois Pilatre de Rozier.

"Munca de pregătire este uriaşă. Am avut nevoie de 45 de minute pentru a aduce pe pista de decolare toate vehiculele ce transportau baloanele", a subliniat el. Cele 456 de baloane au fost aliniate pe patru linii de peste 6 kilometri.

A existat o singură mică problemă în momentul decolării: balonul unui pilot englez a intrat în coliziune cu o linie electrică. Balonul a fost avariat, însă accidentul nu a făcut victime.

"Să pleci balon contra balon, apoi să zbori alături de prieteni, e o senzaţie unică. Zborul s-a derulat foarte bine, vremea a fost superbă", a declarat entuziasmat unul dintre piloţi, Christophe Holvoet, venit din Belgia, la puţin timp după aterizare, din nacela lui.

Peste 45 de naţionalităţi au fost reprezentate la această tentativă reuşită de record mondial, la care au asistat câteva mii de spectatori. Unii dintre ei, care s-au deplasat la faţa locului la ora 04.00 GMT pentru a admira spectacolul au beneficiat şi de un veritabil "botez al focului" şi au zburat pentru prima dată într-un balon cu aer cald.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI