În fiecare zi, de la 9 dimineaţa până la miezul nopţii, foşti carabienieri şi ofiţeri ai poliţiei rutiere vor supraveghea comportamentul turiştilor, "care uneori ameninţă conservarea, viabilitatea şi decorul pieţei şi fântânii monumentale", conform Consiliului Municipal.

Ofiţerii echipaţi cu fluiere - care suplimentează forţele de poliţie desfăşurate în mod obişnuit la faţa locului - îi va apostrofa pe cei care nu respectă regulamentele oraşului, ce interzic consumul de alimente, scăldatul sau căţărarea pe fântână, şi vor încerca să limiteze timpul pe care turiştii îl petrec la monument.

Fântâna Trevi este un exemplu spectaculos al artei baroce din secolul al XVIII-lea. Sculptat din travertin alb, monumentul înfăţişează figuri mitice greceşti amplasate în faţa unui palat înalt de 26 de metri.

Mai multe oraşe italiene, între care Veneţia şi Florenţa, se luptă cu turismul masiv, mai ales vara. Primarul din Florenţa, Dario Nardella, a decis recent să spele cu jeturi de apă pavajele şi treptele unor biserici celebre pentru a-i împiedica pe turişti să le folosească ca locuri de picnic.