"Am decis să retragem imediat vânzarea 'Ultimilor ani ai lui Mandela' (...) din respect pentru familia domnului Mandela", a anunţat editura Penguin Random House într-un comunicat, fără a preciza câte exemplare ale cărţii au fost deja vândute.

Cartea, scrisă de Vejay Ramlakan, medic al lui Nelson Mandela, dezvăluie detalii intime privind ultimele săptămâni ale lui "Madiba", printre care şi faptul că acesta expectora sânge din cauza unei infecţii pulmonare persistente.

El mai povesteşte şi faptul că o ambulanţă care îl transporta pe Mandela la spital a luat foc în iunie 2013 sau că o cameră de luat vederi a fost descoperită în morga unde se afla trupul fostului preşedinte.

"Cartea şi-a propus să descrie curajul şi forţa lui Nelson Mandela până în ultimele momente ale vieţii sale. Nu s-a dorit deloc ca ea să fie lipsită de respect. Dar, având în vedere declaraţiile membrilor familiei, am decis să o retragem", a precizat editura.

Graca Machel, văduva lui Nelson Mandela, a ameninţat săptămâna trecută că va da în judecată autorul şi editura, acuzându-l pe medic că a încălcat secretul profesional scriind cartea lansată la 18 iulie.

Duminică, medicul a declarat pentru postul de ştiri Enca că "toate părţile al căror acord trebuia solicitat au fost consultate" înainte de publicarea cărţii.

Cel mai mare dintre nepoţii lui Mandela, Mandla Mandela, a salutat luni decizia de a retrage cartea controversată, apreciind că reprezintă "o violare a numelui şi moştenirii lui Mandela".

El a apreciat că retragerea cărţii trimite "un mesaj clar că anumite lucruri au mai multă valoare decât banii".

Într-un comunicat, executorii testamentari ai lui lui Nelson Mandela au notat că conţinutul cărţii este "profund regretabil şi neplăcut, constituind o divulgare ilicită".

Aceştia au mai precizat că editura Penguin şi autorul nu i-au contactat înainte de publicarea cărţii şi că Graca Machel nu a fost nici ea consultată.

Primul preşedinte ales democratic în Africa de Sud (1994-1999), simbol al luptei anti-apartheid şi câştigător al premiului Nobel pentru pace, "Madiba" a murit la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani.